Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damm riskerar att brista i Kalifornien: "Tusentals hem evakueras" – se bilderna från dammen

Hundratusentals människor har uppmanats att lämna sina hem efter att delar av Oroville-dammen i Kalifornien i USA har skadats.
En skada upptäcktes i söndags i en av sidokanalerna, rapporterar CNN.

Dammen har blivit försvagad efter att det fallit ett tungt regn i området, uppger BBC.

Det är dammens sidokanal, som ska försäkra om att vattnet inte spiller över när dammen är full, som har skadats.

Det finns en risk att vattnet orsakar att jorden rasar och äventyrar säkerheten för de hundratusentals personer som bor i samhällen nedströms.

– Det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Jag vill att folk utryms från området till säkerhet, säger Kory Honea, sheriff på Butte County, till CNN.

Enligt sheriffen kommer tusentals bostäder att evakeruas.

Guvenören Jerry Brown har utlyst katastroftillstånd för att underlätta för de lokala myndigheterna med nödläget och evakueringarna.

– Jag har varit i närkontakt med räddningspersonalen som hanterat situationen i Oroville under helgen, och det står klart att omständigheterna är komplexa och ändras snabb, säger Jerry Brown, i ett uttalande på Twitter.

Twitteranvändaren Judy Brandt har i en rad inlägg skrivit om nödläget vid dammen.

– Jag bryr mig inte om vad de säger på nyheterna. Under de senaste fem minuterna har läget ändras svårt och fort. Vänner, ta er därifrån, skriver hon i ett inlägg.

Vattenmassorna som samlades efter det tunga regnet ska ha fått ett betongfundament i kanalen att rasa sönder – med stora hål som följd.

Det är första gången i dammens 50-åriga historia som ett nödläge av den här kalibern inträffat.

Runt 188 000 människor måste nu lämna sina hem på obestämd tid.