Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig information om sportlovsaktiviteter – "Ska vara lika för alla"

Sportlovsvecka i Dalarna men för barn med funktionsnedsättning kan det vara svårt att få reda på vilka aktiviteter som är tillgängliga.

Annons

Det visar en undersökning som Humana gjort via granskning av kommunernas hemsidor i länet.

– Sportlovet är en fantastisk möjlighet för barn och unga att få nya upplevelser och upptäcka nya intressen. Men om den möjligheten ska vara lika för alla måste både kommuner och föreningslivet bli bättre på att även inkludera barn och unga med funktionsnedsättning, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig vid omsorgsföretaget Humana, i ett pressmeddelande.

Alla länets kommuner utom Gagnef och Älvdalen informerar om sportlovsaktiviteter på sina webbplatser.

Humanas granskning visar att bland de 15 kommunerna saknar sportlovsprogrammen information om vilka aktiviteter som är tillgängligaför personer med funktionsnedsättning.

Avesta och Mora informerar om en enstaka aktivitet var som tillgänglig men i övrigt finns ingen information i något av dalakommuneras program.

– Den långsiktiga målsättningen bör vara att alla aktiviteter är tillgängliga för alla. Ett första steg i rättriktning är att informera om hur tillgängliga olika aktiviteter är för personer med funktionsnedsättning. För kommunen är det en ganska enkel insats som förmånga barn och familjer gör stor skillnad, säger Jonatan Arenius.