Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalfolket dåliga pensionssparare – "Många är oroliga"

Majoriteten av dalaborna sparar inte till pensionen – och mer än hälften har lite eller ingen koll. "Många är oroliga för sin framtida pension", konstaterar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Mer än var fjärde svensk uppger att de kommer ha svårt att klara sig, eller inte klara sig alls, på sin pension. Det konstateras i en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna. Högst är andelen bland kvinnorna.

Intresset för pensionssparande må ha ökat i alla åldersgrupper jämfört med 2016, men många är fortfarande ointresserade.

Dalarna är, tillsammans med Västerbotten, det enda länet där majoriteten inte lägger undan slantar till åldens höst. Här uppger nämligen bara 44 procent att man sparar privat till sin pension.

Och kanske är okunskap en av anledningarna. Hela 59 procent av de tillfrågade uppger nämligen att de har liten eller ingen kunskap om sin framtida pension.

Detta skapar såklart en oro. Nästan var fjärde i Dalarna, 24 procent, tror att de kommer få svårt att klara sig på sin pension.

- Många är oroliga för sin framtida pension. Men om du börjar spara tidigt kan även mindre avsättningar varje månad växa till en ansenlig summa till den dagen du går i pension säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android