Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalfolk beger sig ut på gatorna för kvinnors rättigheter

På onsdag den 8 mars är det internationella kvinnodagen. På flera håll i länet anordnas under veckan manifestationer för människors lika värde.

I Mora anordnar den ideella föreningen Ett Mora för alla en manifestation för människors lika värde, jämställdhet, demokrati och tolerans. Manifestationen kommer starta på Bälter Swens torg på onsdag klockan 17.

Läs också: Därför anordnar de ett språkcafé i Mora: "Roligt, givande och lärorikt"

Inne på Mora kulturhus ska det samtalas om kvinnor och ekonomi, kvinnor och våld och kvinnor och hälsa. Där ska det även finnas möjlighet att skriva medborgarförslag.

Ett Mora för alla skriver så här om manifestationen på sin Facebook-sida:

"På internationella kvinnodagen har du möjlighet att diskutera med andra och komma med förslag och idéer om vad som behöver göras i Mora. Konkreta förslag kan formuleras som medborgarförslag från alla som är bosatta i Mora och lämnas in till kommunfullmäktige"

Även i Falun kommer det hållas flera manifestationer på onsdag. Bland annat ska S-kvinnor i Falun tillsammans med LO-facken sopa gatorna mellan Geislerska parken och Stora Torget för att uppmärksamma vikten av att kämpa för allas lika rättigheter.

Föreningen Ett Falun för alla planerar en manifestation på Internationella kvinnodagen för att visa solidaritet med BB-ockupanterna på det nedlagda BB i Sollefteå och kvinnorna i närområdet kring Sollefteå. Manifestationen börjar klockan 17 i Geislerska parken.

Läs mer: Emma tvingades föda i bil efter att landstinget stängt BB i Sollefteå: "Fan ta er politiker"

I veckan anordnar även RFSU Barnvagnsmarschen på flera platser i länet.

– Gå med oss i Barnvagnsmarschen för att manifestera för kvinnors hälsa och rättigheter, säger Helene Pettersson från RFSU Dalarna i ett pressmeddelande. Du ärvälkommen både med och utan barnvagn.

Läs också: De marscherade mot mödradödligheten

Barnvagnsmarschen kommer hållas nu på lördag, den 11 mars, i Borlänge, Avesta och Falun. I Borlänge startar den klockan 11 vid Masehallen, i Falun klockan 12 vid Holmtorget och i Avesta klockan 13 vid Metropoolen.