Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalateatern håller föreställningar, arrangerar demensstudiecirkel och stark stand up

I samband med att Dalateatern sätter upp föreställningen "Försvinnandet" i Borlänge så hålls även en studiecirkel om demens.
Detta har tidigare provats i Falun och varit väldigt uppskattat.
– Det finns ett väldigt stort intresse för demenssjukdomar, säger Ann-Katrin Hernandez Ekström, marknadschef på Dalateatern.

Efter att ha spelats i Falun kommer teaterföreställningen "Försvinnandet" till Borlänge och spelas vid två tillfällen denna månad, lördagen den 4 mars klockan 15 på Maximteatern och lördagen den 25 mars klockan 17 på Forum Kvarnsveden.

Föreställningen är ett familjedrama som skildrar en kvinna med begynnande demens.

Läs även (för Pluskunder och prenumeranter): Dalateatern bjuder in publiken till utökad teaterupplevelse kring demens

Men Dalateatern tar inte bara med sig själva teaterföreställningen över kommungränsen, dessutom arrangeras en studiecirkel om demens, i samarbete med ABF och Galaxen.

– Vi har redan testat detta i Falun de senaste veckorna. Det har varit oerhört uppskattat så vi kopierar hela konceptet och tar med oss det till Borlänge, i samband med föreställningarna här, berättar Ann-Katrin Hernandez Ekström, marknadschef på Dalateatern.

Läs även (för Pluskunder och prenumeranter): Teater som pratar med publiken – våren med Dalateatern

Den 11 februari var det premiär för "Försvinnandet" i Falun.

– Föreställningen och studiecirkeln har varit uppskattat av besökarna. Det finns ett väldigt stort intresse för demenssjukdomar och Alzheimer. Vi bjuder in lärare och sköterske- och vårdelever samt omsorgspersonal som jobbar med personer som har en demenssjukdom, som Alzheimer, säger Ann-Katrin Hernandez Ekström.

Läs även (för Pluskunder och prenumeranter): Riksteatern når ut med scenkonst i hela länet

Framöver siktar Dalateatern att utöka till övriga länet.

– Vi är en länsteater och därför ska vi försöka att få i gång detta i hela länet. Vi har haft fullt hus i Falun och nu kommer vi till Borlänge.

Själva studiecirkeln inleddes redan i onsdags (den 1 mars)

– Det fanns 20 platser och cirkeln blev fulltecknad. Cirkeln hålls på Forum Kvarnsveden. Vid den första träffen får deltagarna läsa pjäsen "Försvinnandet" tillsammans med regissören Åsa Ekberg. Det blir en annan upplevelse att själva vara med och läsa pjäsen, säger Ann-Katrin Hernandez Ekström.

Vid studiecirkelns andra tillfälle lyssnar deltagarna på en föreläsning kring Alzheimer. Vid nummer tre ser man pjäsen tillsammans, och vid det fjärde och sista tillfället reflekterar man över pjäsen.

Dalateatern är även med och arrangerar en speciell stand up-föreställning på Galaxen i Borlänge torsdagen den 9 mars.

– Det blir ett gästspel av Eric Löwenthal, som är pappa till en gravt handikappad pojke. Eric håller en oerhört stark och rolig monolog om sin kamp mot myndigheternas regler, berättar Ann-Katrin Hernandez Ekström.

Stand up-föreställningen kallas för en kultursoppa.

– Det är en lunchföreställning mellan klockan 12 och 13 där det först blir soppa och sedan kultur. Det har blivit välbesökt i Falun när vi har kört detta koncept där, säger Ann-Katrin Hernandez Ekström.

Det fullständiga programmet för vårens teaterföreställningar finns på Riksteatern Dalarnas webbplats.

Under våren väntar sedan tolv skolföreställningar på högstadieskolor i Borlänge. Föreställningen heter "Får jag finnas för dig?" och regisseras av Patrik Pettersson

– Detta är klassrumsföreställningar, som också är mycket uppskattade. Sedan ska vi ut i resten av länets högstadieskolor med den här föreställningen, berättar Ann-Katrin Hernandez Ekström.

Läs även: Teaterföreningen i Vansbro laddar för jubileum och nytändning