Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik bjuder in Sverige till cykelturistvecka

Till sommaren är det Rättviks tur att bjuda in cykelentusiaster från hela landet till en vecka fylld av cykelturer, natur och kultur. Cykelturistveckan brukar dra hundratals deltagare och handlar mer om att vardagsmotionera och uppleva natur och kultur än att flyga fram på en mountainbike.

Annons

Mer för dig som Pluskund:

Emil siktar på pallen i Abu Dhabi - "Hade det inte varit VM hade jag jagat älg"

Klart för skidåkning på Idre Fjäll till helgen

Cykelturistveckan kom igång genom Cykelfrämjandet redan 1983 och vänder sig till medlemmar, även om vem som helst får delta men då till en högre peng. Den går av stapeln varje år under en sommarvecka i någon av Sveriges kommuner. Senast en dalakommun arrangerade cykelturistvecka var Gagnef 2008.

En fäbodtur finns troligen med i utbudet under cykelturistveckan i Rättvik.

Nu är det Rättviks tur och planeringen är i full gång. Arrangörsgruppen består av representanter från Visit Dalarna, turistboende och olika samarbetspartners, varav kommunen är en.

Cykelveckan är spikad vecka 32, mellan den 5 och 10 augusti. Vanligtvis infaller den vecka 31, men Rättvik fick dispens att skjuta fram arrangemanget för att inte krocka med Classic Car Week.

– Just nu tittar vi på vilka rutter vi ska erbjuda, berättar Tatjana Summermatter på Visit Rättvik. Vi vill verkligen visa upp vår natur och kultur, och ha varierande turer i djupa skogar och öppna kulturlandskap. Några idéer är till exempel fäbodtur, Siljantur och en Dalhallatur.

Turerna är olika långa, allt mellan ett par mil och 10 mil.

– Det ska finnas något för alla, men det här är fritidscyklande. Deltagarna kommer för att umgås och uppleva omgivningarna, säger Tatjana.

Basen för och kansli under cykelveckan är Stiftsgården, där cyklisterna får sina kartor och information innan de trampar iväg.

– Även rättviksbor och andra som inte deltar i själva cykelveckan är välkomna på turerna, lovar Tatjana. Det är bara att titta in på Stiftsgården, anmäla sig för en tur och betala direkt på plats.

Mer läsning

Annons