Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejzon i Malung - ifrågasätter och granskar normer för tjejer

Linnea Örnberg och Razan Koj gick båda och bar lite på samma tankar. Vad är det som styr vad tjejer får göra och inte göra? För att få svar på frågorna fick de med stöd av Rädda Barnen i Malung hjälp att bilda gruppen Tjejzon. En grupp där tjejer peppar varandra att våga göra saker.

Annons

Linnea Örnberg och Razan Koj är drivande i Tjejzon, en grupp för tjejer.

Både Linnea Örnberg och Razan Koj är engagerade inom Rädda Barnen och där kommer de ofta i kontakt med ungdomar som känner sig lite osäkra på vad man kan göra och inte göra. Det finns helt enkelt en osäkerhet bland många ungdomar om vad normerna säger är rätt och riktigt.

– Det är väldigt tydligt bland lite yngre flickor som detta märks mest, poängterar Linnea Örnberg.

Hon och Razan Koj funderade lite och i somras testade de ett koncept som de valt att kalla Tjejzon. Där de med jämna mellanrum träffas och snackar om detta och samtidigt gör lite olika saker gemensamt. Det riktade sig till tjejer mellan 13 och 17 år och nu i höst ska de köra igen och träffas varannan vecka.

– Eftersom det bara är tjejer som är med, blir det naturligtvis mest snack om sådant som rör tjejer och deras liv, berättar Razan Koj.

Det kan handla om att diskutera de normer som finns i samhället när det gäller tjejer, vad händer om någon bryter normen och kan man tänka och göra saker utanför normen.

– Det här är viktiga frågor som man behöver ge luft åt och det är då ett utmärkt tillfälle att göra det när det bara är tjejer med i aktiviteten, säger Linnea Örnberg.

Razan Koj understryker även att i ett gäng med tjejer är det lätt att få inspiration till att göra nya saker och få erfarenhet att göra saker och stå upp för sina rättigheter.

– Enkelt uttryckt handlar det om att få igång tankeverksamheten hos tjejerna att göra olika saker, poängterar Razan Koj.

Varje träff varvas med lite allvar och lite mindre allvarligt. De kan prata om barnkonventionen och sedan gå över till att baka pizza.

– Vi försöker varva med allt möjligt så det ska finnas något för alla och samtidigt är det en del av upplägget att tjejerna ska våga prova på lite nytt.

Ida Eriksson har varit med från starten i den här aktiviteten och vill lyfta det hela. Hon känner att det gett henne riktigt mycket.

– Jag hade funderingar på att dra igång något liknande, jag kände det var många frågor jag ville snacka med tjejer om och som var i min ålder, men så fick jag nys om Tjejzon som Linnea och Razan dragit igång och jag hoppade på direkt, berättar Ida Eriksson.

Höstens aktiviteter har rullat igång och nyligen hade de en kväll där de fick prova på magdans. Men varannan tisdag ojämn vecka träffas de på Storgatan 33 A i Malung.

– Även om vi är igång, så är det bara att komma dit och hoppa med, vi kör lite olika program fram till jul, berättar Linnea Örnberg.

De kommer att ha en kväll i kärlekens tecken och en annan kväll är de på Klätterklubben och testar på att klättra. Strax före jul bakar de julgodis en kväll.

– Alla tjejer är hjärtligt välkomna att besöka oss och den som vill veta mer kan kolla på vår Facebooksida, säger Razan Koj.

Linnea Örnberg

Razan Koj

ida Eriksson funderade på att starta en grupp för tjejer, men så startade Tjejzon och hon hoppade med direkt.

Mer läsning

Annons