Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadsarrangörer i Malung hoppas på fint väder - då kommer publiken

Arrangörer av marknader har det allt tuffare att få någon fart på tillställningarna. Konkurrensen från Internet och tuffa krav ställer till problem.
– Vi märker det väldigt tydligt, marknaderna blir allt mindre de som är kvar, men nu hoppas vi på att det blir full fart i Malung, säger Mats Eriksson, Erikssons tivoli.

Annons

Elon Folkesson, Jan Lindstrand, Nils H Gabrielsson och Mats Eriksson hoppas på fint marknadsväder i helgen.

Inför årets höstmarknad som arrangeras av Malungs IF är det cirka 70 knallar bokade och de har de klassiska marknadsvarorna med sig till försäljning. Kokosbollar och olika sorters mat håller ställningarna väl i konkurrensen. Tuffare är det för de som säljer de klassiska marknadsprylarna.

– I våras var det fingersnurrorna som alla ungar skulle ha och de kostade en rejäl slant på marknaderna, några veckor senare var de utkonkurrerade av import från Kina och finns de kvar nu i höst, så i stort sett skänks de bort, konstaterar Mats Eriksson.

Marknaden i Malung har varit igång under många år och det är knappast någon vet när det började. Jan Lindstrand har varit med i många år i arrangörsgruppen och han minns inte när det började.

– Jag var med första gången 1976 och jobbade då i ett stånd där de fick kasta bollar, minns Mats Eriksson.

Även om marknaden har krympt i omfattning, så brukar det komma mycket folk om det är hyggligt väder.

– Nu är vi trötta på regn och vi tror att folk vill komma ut ur stugorna, säger Elon Folkesson, Malungs IF.

Förutom de sedvanliga matvarorna och kokosbollar som kommer det att vara en rad olika knallar med lite udda maträtter och naturligtvis de klassiska försäljarna av prylar som ingen kan vara utan.

Erikssons tivoli kommer med sex olika karuseller och klassiska chokladhjul, popcorn och sockervadd.

Samtliga inblandade i arrangemanget är överens om att lite det som tagit död på verksamheten är att skattemyndigheterna införde krav på kassaapparater. Ett slag i luften menar de. De som fuskade innan fortsätter som vanligt med det, men på andra sätt.

– Jag är övertygad om att konsekvensen blev att många äldre knallar helt enkelt inte ville ha krånglet med maskiner och dessutom drog det med sig kostnader i en bransch som inte har några stora marginaler, så de slutade helt enkelt, säger Mats Eriksson.

Elon Folkesson instämmer med honom i den slutsatsen, det är allt färre knallar som håller på och det är inget tillskott av yngre människor.

– Vi märker det tydligt, det är sällsynt med nya handlare, det är mest de som hållit på i många år och som har det i blodet, konstaterar han.

Enligt uppgift kommer i varje fall Vild-Hasse att vara med vid årets marknad i Malung, ett av hans få framträdanden på olika marknader numera.

Klockan 10.00 på lördag rullar det hela igång och pågår fram till 18.00 och sedan öppnar de igen på söndag 11.00 och kör till 17.00.

– Nu hoppas vi bara på fint väder och prognoserna ser lovande ut, säger Jan Lindstrand.

Mer läsning

Annons