Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltolyckor ökar i höstrusket

Nu kryper den mörka årstiden allt närmare. Och med mörkret runt husknuten ökar antalet viltolyckor på vägarna drastiskt.
– Det sker en fördubbling av olyckor den här årstiden, säger Niclas Dahl, informatör på Älgskadefondsföreningen.

Annons
Niclas Dahl, informatör på Älgskadefondsföreningen.

– Det är en väsentlig ökning av olyckor nu i början av hösten. Främst är det olyckor med vildsvin och älgar som ökar, säger Niclas Dahl.

Förra året skedde flest rådjursolyckor i länet i november. Då rapporterades det in 302 olyckor. Det kan jämföras med mars månad samma år som hade lägst antal rådjursolyckor, nämligen 76 stycken.

– Det finns flera förklaringar till att olyckorna ökar. Det är brunstperioderna för älgen och vildsvinen vilket innebär att djuren rör sig mer i skogarna. Men det är även så att människor vistas mer i naturen när de plockar svamp eller jagar. Djuren vill inte komma i kontakt med oss och därför rör de mer på sig, säger Niclas Dahl.

Det är omkring hälften av årets alla kollisioner med älg och vildsvin som sker mellan september och december. Den största ökningen för krock med rådjur sker mellan september och oktober.

Fler åker bilNär vi går mot mörkare och kallare tider ökar antalet bilister i trafiken. Det i sin tur kan också påverka olycksstatistiken.

– Det är även ett sämre vägunderlag med fallande löv, regn och halka. Det är inte förens i februari som olyckorna återigen sjunker i antal, säger Niclas Dahl.

– Förra året var ett rekordår med ungefär 47 000 viltolyckor. Men i år pekar allt på att olyckorna kommer att minska. Det blir i så fall första gången det hänt sedan 2005. Att det blev rekordår förra året tror vi hänger ihop med att vintern var så tuff. Djuren kan ha sökt sig ut på vägarna eftersom det var så mycket snö i skogen, säger Niclas Dahl.

Niclas främsta tips för att undvika viltolyckor är att hålla ned farten och vara uppmärksam i trafiken:

– Det är bra om man håller koll på naturen bredvid vägen. Var uppmärksam på när viltstängsel upphör, och håll koll på varningsskyltar. Se till att bilen är trätt utrustad med fungerande bromsar och bra däck, säger Niclas Dahl.

Viltolyckor 2010

Här är antalet viltolyckor i länet 2010  – månad för månad.

Januari 242

Februari 144

Mars 98

April 108

Maj 162

Juni 133

Juli 119

Augusti 135

September 129

Oktober 245

November 339

December 314

Totalt 2168

Källa: Älgskadefondsföreningen

Mer läsning

Annons