Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals anmäls försvunna

I år har hittills två personer anmälts som försvunna i Avesta. Under hela 2010 anmäldes elva personer som försvunna, det är exakt samma siffra som året innan det, 2009.

Annons

Under en tioårsperiod har 90 personer anmälts försvunna i Avesta kommun. Det enligt statistik från polisen i DalarnaI runda slängar anmäls 6000- 7000 försvunna svenskar varje år. De flesta dyker snart upp och vissa av dem har aldrig ens betraktat sig själva som försvunna. Ett fåtal dröjer innan de dyker upp och en liten del hittas aldrig eller många år senare, antingen döda eller vid full vigör.

I dagligt tal är en försvunnen person någon som anmälts försvunnen till polisen. Denne ska också antas inte kunna ta hand om sig själv, ett barn, någon som hamnat i en farlig situation eller kanske någon som är sjuk.

- Sen finns det personer som kanske inte vill ha kontakt med sina anhöriga men som vi får kontakta angående sjukdom eller dödsfall i familjen, i de fallen kan vi inte mer än att informera och sen gå därifrån. I grunden är det inte brottsligt att hålla sig undan, säger Mats Nylén, presstalesman vid polisen.

Alla oavsett ålder skrivs in i polisens nationella efterlysningsregister. Såväl bebisar som hundraåringar hamnar i där och alla polismyndigheter i hela Sverige kan ta del av informationen. På så vis om bebin – eller hundraåringen – hittas i Skåne även om den försvunnit från Norrbotten så kan polisen där se att personen har anmälts som försvunnen.

Att vara försvunnen är inget brott, såvida man inte flytt från fängelset eller av annat skäl håller sig undan polis och åklagare, men oavsett det åligger det ändå polisen att försöka finna de försvunna. Interpol kan också kopplas in i sökandet. Interpol är en mellanstatlig polisorganisation som omfattar nära 190 länder. Interpol världens största internationella polisorganisation. Medlemsländerna samarbetar bland annat omkring efterlysningar av försvunna personer. Schengensamarbetet kan också vara till hjälp i sökandet efter försvunna personer. I Schengen finns efterlysningssystemet SIS. I SIS kan brottsbekämpande myndigheter efterlysa personer som är misstänkta för brott, personer som ska avtjäna ett utdömt straff eller som anmälts försvunna.

– Det första vi gör när vi får in en anmälan är att avgöra hur akut det är beroende på omständigheter, säger Mats Nylén.

Väder och årstid är en sak som kan avgöra hur akut ärendet anses vara, men också vem som är försvunnen, dennes hälsa, ålder och om man redan i inledningsskedet vet bakgrunden till försvinnandet.

- Om det hänt något ute i skogen och det är 20 grader kallt gör ju situationen mer akut än om det är sommar till exempel, säger Mats Nylén.

Förr så var det vanligt att polisen tog hjälp av frivilliga, men tiderna förändras.

- Det är ovanligt nuförtiden. Vi jobbar snabbare och mer effektivt med vår egen personal. Numera söker vi mer riktat där försvunna brukar försvinna, i skogen är det till exempel längst med stigar och kraftledningsgator som människor gärna håller till, säger Mats Nylén.

Polisen använder sig i sitt sökande i stor utsträckning av tidigare insamlade erfarenheter kring hur människor brukar agera. I det akuta skedet samlar polisen också information från anhöriga men ibland också från arbetskamrater och vänner för att avgränsa och för att rikta sökandet åt rätt håll.

- Mycket går tvärtemot vad anhöriga tror, i grunden är deras information viktig men vi kan av erfarenhet ofta pricka mer rätt än de anhöriga, säger Mats Nylén.

I sökandet av en försvunnen har polisen flera olika typer av resurser att ta till utöver bilar och mannar. Hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar är några exempel. Polisen kan även ta hjälp av piketstyrkan eller andra myndigheter och organisationer.

- Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite om man tror att någon är borta, tiden kan vara avgörande för ett lyckat sökande, avslutar Mats Nylén.

Interpol

Interpol är en förkortning för: International Criminal Police Organization, Internationella kriminalpolisorganisationen, ICPO, organisation för internationellt polissamarbete under nationella lagar, bildat 1923.

NE.se

Mer läsning

Annons