Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest viltolyckor på hösten

Hösten är högsäsong för viltolyckor i vårt område. Rådjursolyckor vanligast.

Annons
Ett rådjur skuttar över vägen mitt i trafiken. Denna gång gick det bra.

Att viltolyckorna ökar på hösten beror på flera saker. Dels är djuren aktiva och rör mycket på sig så här års, dels sammanfaller gryning och skymning med tider då många människor åker till sina jobb.

Olyckor med vildsvin ökarRådjur och personbil är den oftast förekommande typen av viltolycka i Dalarna. Därefter följer älg och vildsvin. I södra delen av landet är trafikolyckor med vildsvin vanligare än trafikolyckor med älg – vilket börjat sprida sig uppåt i landet i takt med att antalet vildsvin ökar. Under årets första tre kvartal inträffade 2 261 viltolyckor med vildsvin i Sverige, det är ettusen fler än 2011, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

Om du krockar med viltRing 112 – viltolyckor ska anmälas även om ingen person skadats och djuret verkar vara oskatt. Placera ut varningstriangel för att varna andra trafikanter och markera olycksplatsen med en markeringsremsa för viltolyckor. Sådana får du gratis av polisen, bilprovningen, länsstyrelsen, försäkringsbolag med flera.

Rovdjur kan anfallaOm djuret överlevt och flytt från platsen ska du hänga upp markeringsremsan på den sidan av vägen som djuret försvann. Försök inte att själv avliva eller söka efter skadade djur, polisen skickar ut utbildade jägare.

Om du har krockat med ett rovdjur ska du vara försiktig och helst inte gå ur bilen. Ett skadat djur kan bli aggressivt och gå till anfall. Sätt därför upp markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen och berätta det för polisen.

Vad säger lagen?

Källa: Polisen

Mer läsning

Annons