Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna satsar drygt två miljoner kronor i Almedalen

Just nu pågår politikerveckan i Almedalen. Dalarna storsatsar i år med två miljoner och 90 människor i potten.
– För första gången har hela länet gått ihop för att få ut maximal gemensam effekt, säger huvudansvarige Tiina Ohlsson vid Region Dalarna.

Under tre dagar satsar länet totalt 2 089 830 kronor på projektet "AlmeDalarna" i Almedalen på Gotland. Totalt har länet 90 personer på plats - från länets samtliga 15 kommuner och 15 andra samarbetsorganisationer som högskolan, länsstyrelsen och Teknikdalen. Huvudansvariga Region Dalarna satsar mest, 800 000 kronor.

– Pengarna vi går in med kommer från våra statliga tillväxtmedel, EU-medel. I det vi satsar ingår också den lönekostnad som vi har för våra egna deltagare, säger regionchef Tiina Ohlsson.

Dalasatsningen inleddes redan under söndagen, med en midsommarfest.

– Mycket lyckat. Vi hade 200 besökare på plats. Många av oss 90 från länet bar också bygdedräkt. Landshövding Ylva Thörn och Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson hälsade alla välkomna till festen. Sett inte minst till uppmärksamhet var det mycket lyckat. Vi kommer till och med vara en del av en kommande TV-dokumentär om arrangemanget Almedalen, säger projektledaren Sara Tigerström.

Under festen bjöd länet på tilltugg. Bland annat sill, färsk dalapotatis, dalaknäcke, dalasmör och Falukorv.

– Vi tror mycket på att vi nu går ihop hela länet i detta. Inte minst så stärker vi vårt interna samarbete i länet. Under veckan ska vi satsa på ett tiotal egna seminarier, där vi bland annat tar upp viktiga regionfrågor som turismen, tunga industrin , infrastrukturen, boende och vår export. Tanken är att vi ska visa vår potential som län och vikten av det vi har för hela Sverige, säger Tiina Ohlsson.

Tanken var tidigare att fem ministrar skulle delta i dalarnas programdelar i Hälsodalen vid S:t Hans café i Visby.

– Nu kommer bara "vår" egen minister Peter Hultqvist, en sväng. Problemet var att alla ministrar varit fullbokade sedan länge. Trots det så tror vi ändå på bra effekt för länet under veckan på Gotland, säger regionchef Tiina Ohlsson.

Även Mittmedia - där DT ingår - är på plats i Almedalen med totalt sju huvudsakliga deltagare, bland andra DT:s chefredaktör Carl-Johan Bergman. Mittmedia, med 28 dagstidningar och 20 nyhetssajter är ett av landets största mediabolag, satsar på ett eget mingel på onsdag för att belysa medias roll för demokratin och lokalsamhället. Budgeten för träffen är satt till 75 000 kronor, inklusive vissa boende- och resekostnader. Pengarna tas inte från Mittmedias egen budget, utan är ett ägartillskott från Nya Stiftelsen GefleDagblad.

Fakta/Dalaorganisationerna på plats

Länets samtliga 15 kommuner, Region Dalarna, Almi, Bergslagsbanan, Dalabanans intressenter, Dalarnas Idrottsförbund, Falun Borlänge-regionen, Högskolan Dalarna, Industrins Utvecklings Centrum, Länsstyrelsen Dalarna, Mellansvenska Handelskammaren, Samarkand2015, Scandinavian Mountains, Stiftelsen Teknikdalen och Visit Dalarna.

Mats Laggar 023-935 24 [email protected]