Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna i topp när det gäller bredbandsutbyggnad

I dag presenterade Post- och telestyrelsen, PTS, en bredbandskartläggning som visar att Dalarnas län har den näst högsta utbyggnadstakten i hela landet. Det skriver Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Enligt länsstyrelsen hade 66 procent av hushållen i Dalarna i oktober förra året som mest 50 meter till en fiberanslutningspunkt. Det är en ökning med nästan tolv procent jämfört med året innan, vilket innebär den näst högsta utbyggnadstakten i hela landet.

Andelen som kopplat upp sig har enligt kartläggningen ökat med 8,28 procent, vilket är den tredje största ökningen i Sverige. I Dalarna har Säters kommun ökar mest under förra året, följt av Malung-Sälens kommun.

Enligt länsstyrelsen beror den goda utvecklingen till stor del på att kommunerna har tagit krafttag för bredbandsutbyggnaden och att flera komersiella aktörer etablerat sig i länet.

Men även om Dalarna ligger i framkant när det gäller utbyggnaden av bredband så har man ändå en bra bit kvar till regeringens nya mål på att 95 procent av befolkningen år 2020 ska ha tillgång till bredband på minst 100 Mbit/s.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android