Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna har näst lägst lärarbehörighet i landet – så ser det ut i din kommun

Lärarförbundet har sammanställt statistik gällande lärarbehörigheten i landet.
Siffrorna visar att Dalarna är länet med den näst lägsta lärarbehörigheten i hela landet, med 63 procent.
Gagnef är bäst i klassen bland dalakommunerna med 79 procent medan grannkommunen Vansbro återfinns i andra änden med 46 procent.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

40 år sedan premiären av Trafikmagasinet – firas med minnesprogram: "Har blivit retro"

Gård såldes för 9 miljoner – här är de senaste fastighetsaffärerna i din dalakommun

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Statistiken som Lärarförbundet har sammanställt, på kommun- och länsnivå, kommer från Skolverket och avser lärare inom grundskolan.. Rikssnittet ligger på 71 procent, vilket inte är någon förändring mot läsåret 2016-17.

Dalarnas län har den näst lägsta lärarbehörigheten i hela landet med 63 procent, vilket är en minskning med två procentenheter jämfört med läsåret 2016-17. Bara Gävleborgs län är sämre. Bäst i landet är Västerbottens län.

"I december 2017 hade motsvarande 63 procent av lärarna i grundskolan i Dalarnas län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne", skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

– När lärare saknas påverkas både kvalitén i elevernas undervisning och arbetsmiljön för befintliga lärare. Lärarbristen riskerar att öka skillnaderna mellan skolor. Som lärare vet vi hur viktig vi är för varandra och hur avgörande det är att förutsättningarna är som bäst där utmaningarna är som störst, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, i pressmeddelandet.

Så här ser det ut i de olika dalakommunerna:

Enligt Lärarförbundets undersökning fanns det i december 2017 2 752 grundskollärare i Dalarnas län (vilket motsvarar 2 338 heltidstjänster) och av dem var det 1 900 lärare i som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Dessutom lyfter Lärarförbundet fram siffror från SCB som visar att år 2035 kommer det att saknas 79 000 lärare i Sverige.

– Ingen kan blunda för lärarbristen. Alla måste ta sin del av ansvaret för att stärka läraryrkets attraktivitet både nationellt och lokalt. Skulle läraryrket värderas och få vara det yrke det är tänkt att vara skulle vi ha lång kö till lärarutbildningen och tuff konkurrens om lärartjänster, säger Johanna Jaara Åstrand.

Här kan du läsa mer information, samt ta del av ytterligare statistik om lärarbehörigheten.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips