Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalarna hamnar över rikssnittet – så många förvärvsarbetare finns det i din kommun

Av landets 21 län placerar sig Dalarna på en nionde plats på listan över antal förvärvsarbetare, procentuellt räknat. Gagnef har högst förvärvsprocent och Avesta lägst inom länet.

Nästan 80 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 20-64 år är förvärvsarbetande, visar SCB:s statistik. Bland kommunerna varierar andelen stort. Den kommun med lägst procent förvärvsarbetande i Dalarna. är Avesta kommun med sina 73,7 procent.

– Vissa kommuner drabbas hårdare än andra av strukturomvandling. Många jobb i den klassiska industrin, som funnits på glesbygden, rationaliseras bort. Istället växer tjänstesektorn, främst i storstäderna, säger Tomas Berglund, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Avestas förvärvsprocent placerar dem på plats 263:e av Sveriges 290 kommuner och klart lägst i Dalarna där Borlänge kommer som andra kommun på plats 221.

Gagnef är den kommun i Dalarna som placerar sig högst upp på listan med sina 84,2 procent och plats 25 på den nationella listan.

Dalarna som län hamnarstrax över det nationella snittet på 77,9 procent med sina 79,0 procent.

Se hur många som arbetar i din kommun i diagrammet nedanför: