Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalahästen är på väg att spricka sönder

 
Upprustningen av Dalahästen
Visa alla artiklar

Annons

Världens största Dalahäst som en gång var ståtlig och fräsch och som visade på styrka är i dag sliten och förfallen. Alla de tusentals turister som tar tusentals bilder som sprids ut runtom i världen får en bild av en sliten och söndersprucken häst. Detta ger en negativ bild, inte bara för symbolen Dalahästen utan också för Avesta Kommun.

Dalahästen är en Sverigesymbol och den mest sålda souveniren som är spridd och som fortfarande sprids runtom i världen. Därför bör den största hästen, nämligen den i Åsbo hållas i föredömligt skick.

Hästen i Åsbo fungerar som ett landmärke och som inkörsport till Dalarna. Otaliga är de turister och barnfamiljer som planerar in ett besök och ett stopp vid Dalahästen. Mycket pengar strömmar in till områdets matställen, butiker och serviceinrättningar. Om Avesta kommun, vi skattebetalare, betalar en miljon kronor i hyra per år för hästen till Omnia-gruppen, måste vi kunna ställa krav på ägarna att hästen hålls i sådant skick att den pryder hela området. Att Avestas ansikte utåt förblir gott och besökarna är fulla av beundran för denna skapelse.

Jag har nyligen guidat en turistbuss med 60 personer från svenska Österbotten i Finland, där en del uttryckte sig som så, att hästen inte var lika fin i verkligheten som den de hade sett på bild i turistbroschyrerna. Någon undrade över alla sprickor och hur det kunde komma sig. Vad ska man svara på en sådan fråga?

Jag själv undrar hur det står till med järnkonstruktionen inuti, rostar den sönder? Förfallet går snabbare med antalet och storleken på sprickorna. Risken finns att det börjar ramla ned bitar från betongen om ingenting görs inför vintern.

Det finns mycket känslor hos Avestaborna vad gäller hästen. En känd person i Avesta utryckte sig så här: När jag äter på restaurang Dalahästen vänder jag ryggen till så att jag slipper se förfallet.

Uppmaning, ni som bär ansvaret för världens största Dalahäst, gör någonting nu, stoppa förfallet och återställ den till den fina häst som den en gång var.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare