Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalafriidrottare nådde rekordhöjd i stavhopp

UPPDATERAD - Avestaklubben IK Ståls friidrottstalang Armand Duplantis har slagit till igen..

Annons

16-åringen debuterade i somras i Finnkampen. Han tävlar för Dalaklubben IK Stål men har själv aldrig bott i Sverige. Men hans mamma, Helena Hedlund, var en lovande friidrottare hemma i Avesta innan hon flyttade till USA där hon träffade stavhopparen Greg Duplantis.

Sonen Armand har valt att representera sin mammas moderklubb i Dalarna.

Nu har 16-årige sonen Armand nått de riktigt höga höjderna. I en tävling i Baton Rouge i Louisiana (där han bor) hoppade Armand 5,50 i en inomhustävling.

- Galet bra, säger förbundskapten Karin Torneklint från Falun till tidningen.

"Mitt mål har varit att hoppa 18 fot (5,49) men jag visste inte att det skulle hända i dag. För att vara ärlig är allt jag minns av de sista hoppen att jag startade ansatsen och sedan att det var över. Det är som en dimma", sade 16-åringen till lokaltidningen The Advocate.

På söndagen cirkulerade lite olika uppgifter om höjden skulle vara världsrekord för 16-åringar.

Enligt flera källor löd det tidigare rekordet på 5,42 som en tysk vid namn Raphael Holzdeppe hoppade för tio år sedan.

SVT Sport skriver dock att det inte handlar om världsrekord inomhus, men att höjden bara är en centimeter från gällande utomhusrekord för 17-åringar.

5,50 ska däremot vara en tangering av svenska inomhusrekordet för juniorer. Melker Svärd Jacobsson hoppade den höjden då han var 19 år.

Enligt Karin Torneklint kommer Armand i sommar framför allt sikta mot junior-VM och ungdoms-EM.

Läs också: Lyckad debut i Finnkampen för Duplantis