Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalabördige Springares svar efter nya polisanmälan

Artikel 4 av 5
Peter Springares inlägg på Facebook
Visa alla artiklar

Förundersökningen om hets mot folkgrupp lades ned för några veckor sedan – nu anmäls Peter Springare för dataintrång.

Under onsdagen rapporterar SVT Örebro att den omskrivne Örebropolisen Peter Springare anmälts för dataintrång. Enligt SVT ska polismyndigheten ha reagerat på de uppgifter som Springare presenterat i den debattartikel han publicerade i NA 19 februari.

”Man har anmält honom eftersom att man misstänker att han har gjort slagningar (i polismyndighetens datorer, reds anm) som han inte varit behörig att göra”, säger chefsåklagaren Lena Lithner vid särskilda åklagarkammaren, till SVT Örebro.

I debattartikeln skriver Springare bland annat:

"ärenden av grov våldskaraktär och jag har kontrollerat i vårt utredningssystem och kunnat konstatera att under åren 2015 – 2016 har grova brottsgruppen handlagt 636 ärenden.

Det är brott begångna över hela Örebro län. Vid endast åtta av dessa ärenden har Louise Helleday varit åklagare/förundersökningsledare.

Resten av ärendena har till största delen letts av andra speciella åklagare och en del av mig själv. De brott som Louise Helleday har varit involverad i som förundersökningsledare är fyra våldtäkter, två mordförsök, ett hot mot polis och ett människohandelsärende. En våldtäkt och hot mot polis hade gärningsman av svenskt ursprung medan övriga sex ärenden hade gärningsman av utländsk härkomst."

Det är högst troligt att det är dessa stycken som föranlett anmälan om obehöriga slagningar i polismyndighetens system.

Enligt Lena Lithnerska det i anmälan stå att polismyndigheten har anledning att tro att Peter Springare gjort sig skyldig till dataintrång eller tjänstefel.

”Nu ska jag ta ställning till om en förundersökning ska inledas eller inte”, säger Lena Lithner till SVT.

Det var dagen efter att Springares debattartikel publicerades som polismyndighetens anmälan inkom till särskilda åklagarkammaren.

”Jag har begärt ut mer material från myndigheten, efter det tar jag ställning till om vi går vidare med ärendet eller inte”, säger Lena Lithner till SVT.

Peter Springare bemöter uppgifterna så här i ett sms till NA:

"Har inte en aning om detta. Så därför kan jag inte heller kommentera detta. Det enda jag kan säga är väl att, om detta är sant, Polismyndigheten gräver vidare, som utlovat, för att om möjligt hitta något som de kan hänföra till något brottsligt. Jag kan tänka att de tillsatt en ordentlig resurs för att hitta något. I synnerhet som de misslyckades med anmälningen om hets mot folkgrupp. Det är ju så det fungerar inom Polismyndigheten.Jag får väl vänta med att förhålla mig till detta tills jag blir delgiven misstanke om brott. Då kommer jag naturligtvis titta på detta i särskild ordning".

Fler nyheter:

Dalabördige Peter Springare är polisen som hela Sverige pratar om – skrev öppet brev om polissituationen i Dalarna

Peter Springare höll sitt löfte – publicerar nya uppgifter på Facebook