Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona i Dalarna – läget i länet, information och råd: Så undviker du smittan

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronaviruset har nått Dalarna. Här är hittar du en sammanställning av nyhetsläget samt vanliga frågor kring viruset och information om var du kan vända dig för hjälp och mer information.

Texten uppdaterades senast 7 juli klockan 14.23.

Hur är läget i Dalarna?

Tisdag 7 juli: För första gången på länge rapporterar Folkhälsomyndigheten nya dödsfall i länet, totala dödssiffran är nu uppe i 159. Socialstyrelsen rapporterar 195 dödsfall fram till den 6 juli.

Efter att ha tvingats backa från löftet om provtagning till allmänheten meddelar nu Region Dalarna att analyskapaciteten på Falu lasarett ökar, och att provtagning snart kan vara igång igen.

Måndag 6 juli: Dödssiffran i Dalarna ligger fortfarande på 157, det har nu gått över en vecka sedan Folkhälsomyndigheten rapporterade nya dödsfall i länet. Totalt har 1 804 sjukdomsfall konstaterats i Dalarna, enligt myndigheten.

Region Dalarna backar nu från löftet om att utföra coronatester till allmänheten. Detta då labbet saknar material för att hantera provsvaren.

.

Vecka 27: Vi rapporterade om ett ansträngt läge på Avesta lasarett, med avstängda avdelningar och sjuksköterskor som fått skjuta upp semestern till september och en hög korttidsfrånvaro. På tisdagen berättade statsminister Stefan Löfven om vilka som ingår i den nya coronakommissionen, som ska utvärdera regeringens arbete under coronavåren. Flera konsumenter är i strid med Dalhalla angående konsertbiljetter. Skandalscener utspelade sig på Ljungbergsplanen när cupfinalen mellan Kvarnsveden och Forssa spelades. Domaren blåste av matchen för att avvisa publik som tagit sig in på arenan. Flera serveringsställen i Säters kommun underkända av kommunens miljö- och byggenhet. Region Dalarna meddelar att man nu planerar för att utöka antikroppstestningen.

Enligt Folkhälsomyndigheten inga nya dödsfall senaste veckan, siffran kvar på 157 personer. Antalet bekräftade sjukdomsfall i covid-19 var på fredagen 1 739 personer.

.

Vecka 26: Under onsdagen meddelade Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom att coronaviruset troligen fanns i länet redan i december förra året. Han berättar även att det varit smittspridning på studentfiranden i Hedemora och Falun. Dessutom gick Ikea ut och sa att man i augusti planerar att öppna upp restaurangen i Borlänge igen som vanligt. Svenska skidanläggningarnas organisation (SLAO) släppte sin rappot för vintern där Stöten var ett undantag med ökad omsättning. Under fredagen kom nyheten om att festivalen Peace & Love går i graven som inte klarade av situationen på grund av coronapandemin.

Folkhälsomyndigheten rapporterar under fredagen att totalt 157 personer har avlidit av covid-19, och totalt 1 555 bekräftade sjukdomsfall i länet enligt myndigheten.

.

Vecka 25: Under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff tog statsepidemiolog Anders Tegnell upp riskerna med att släppa på restriktioner när resandet tillåts komma igång igen under sommaren. Som exempel tog han upp hur förändrat beteende skulle kunna leda till en kraftig andra våg av smitta i Dalarna. Länets smittskyddsläkare Anders Lindblom berättade också att han haft en dialog med Tegnell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om hur Dalarna kan hantera dessa risker.

På torsdagen meddelade regiondirektör Karin Stikå Mjöberg att man hoppas kunna erbjuda antikroppstester till "vanligt folk" inom några veckor.

På torsdagen uppgick antalet bekräftade fall i länet till 1 436 enligt Region Dalarna. 89 personer hade då avlidit inom regionens slutenvård. Socialstyrelsen rapporterade 192 dödsfall i länet på måndagen.

Under veckan meddelade flera stora besöksattraktioner i Dalarna att man kommer att öppna igen, bland annat Leksand sommarland och Tomteland.

.

Vecka 24: På måndagen den 8 juni berättade länets smittskyddsläkare Anders Lindblom att sjukvården i Dalarna är fortsatt hårt belastad av covid-19. Under tisdagen den 9 juni rapporterades att Borlänge är fortsatt den hårdast drabbade kommunen i länet. Den 10 juni, onsdag, i Ludvika hade en avdelning på äldreboendet Granliden isolerats efter att man konstaterat ett fall av covid-19 bland de boende. Under torsdagen den 11 juni rapporterade Region Dalarna att 89 personer avlidit i länets slutenvård. Mellan fredagen den 12 juni och söndagen den 14 juni rapporterade Folkhälsomyndigheten inga nya dödsfall av covid-19 i länet. Däremot 23 fler personer som konstaterats smittade.

På söndagskvällen, den 14 juni, gick smittskyddsläkaren Anders Lindblom ut och uttryckte sin oro sedan reserestriktionerna lättades i helgen.

– Ja, det är klart. Vi måste hålla koll nu när resandet ökar, säger han.

.

Vecka 23: På torsdagen den 4 juni kom regeringen med nya besked till allmänheten. Symptomfria personer tillåts att göra resor inom landet igen från och med den 13 juni. Statsminister Stefan Löfven påpekade dock att läget fortfarande är allvarligt och att de andra förbuden och restriktionerna fortfarande gäller, exempelvis förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer eller kraven på att motverka trängsel. Regeringen meddelade också att alla medborgare med symtom för covid-19 inom snart framtid ska kunna testas. Testningen kommer att bekostas helt av staten. Resten av befolkningen med milda symtom ska erbjudas självtester, mot en patientavgift.

Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom kallade beskedet för problematisk och vill återigen trycka på vikten av att följa riktlinjerna.

Fredag 5 juni tillkännagav Borlänge kommun också att man på grund av alla dödsfall inom äldrevården kommer göra en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

I början bekräftade också Mora kommun att Mora kommun offentliggjorde att man fått sina första bekräftade fall av covid-19 på ett äldreboende.

Folkhälsomyndigheten rapporterade på söndagen att 1 314 personer bekräftats smittade i Dalarna. Antalet dödsfall låg på söndagen på 143 i länet, enligt myndigheten. Socialstyrelsens senaste statistik, fram till 1 juni, 184 dödsfall medan Region Dalarna på fredagen uppgav att 184 personer avlidit inom slutenvården.

Enligt Region Dalarna syns en ökad smittspridning i de norra delarna av länet, bland annat i Mora. I början av veckan redovisade regionen återigen lokala siffror över dödsfall. Borlänge kommun var då värst drabbat med 55 dödsfall följt av Falun och Ludvika.

.

Vecka 22: På söndagen hade 1 215 personer bekräftats vara drabbade av covid-19 i Dalarna. 27 maj rapporterade Socialstyrelsen att 179 personer avlidit av viruset. På lördagen stod antalet inrapporterade dödsfall till Folkhälsomyndigheten stilla för första gången sedan den 13 mars. Under söndagen ökade det med 45 dödsfall till totalt 4 395 i landet. Dalarna låg dock fortfarande kvar på 143 dödsfall.

Den 26 maj rapporterade Region Dalarna att Borlänge fortfarande toppar dödsstatistiken i länet. Mora, Orsa och Älvdalen är de enda dalakommunerna utan dödsoffer hittills.

.

Vecka 21: 1133 personer i länet hade på söndagen bekräftats smittade av covid-19, enligt Region Dalarna. Socialstyrelsen rapporterade att 170 personer i Dalarna dött av coronaviruset, att jämföra med Folkhälsomyndighetens siffror på 129 dödsfall. Under tisdagen visade Region Dalarnas rapport att Borlänge är den hårdast drabbade kommunen i länet sett till dödsfall. Två månader har gått nu med många avlidna i länet – men samtidigt är det allt fler som klarar sig, enligt Helena Ernlund som är biträdande smittskyddsläkare.

.

Vecka 20: 1044 personer i länet hade på söndagen bekräftats smittade av covid-19, enligt Region Dalarna. Socialstyrelsen rapporterade att 159 personer i Dalarna dött av coronaviruset, att jämföra med Folkhälsomyndighetens siffror på 128 dödsfall. Region Dalarna presenterade under tisdagen för första gången en geografisk fördelning över alla konstaterade covid-19-fall, och antalet dödsfall av covid-19 i Borlänge och Falun. På fredagens presskonferens kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell utvecklingen i länet: "Dalarna som helhet har haft rätt mycket fall hela tiden men det ser ut att ha stabiliserats nu".

.

Vecka 19: Region Dalarnas summering den 11 maj visar att totalt har 986 coronafall konstaterats i länet fram till nu. Siffror från Socialstyrelsen visade på måndagen att 113 personer i Dalarna dött i covid-19 – att jämföra med Folkhälsomyndighetens statistik som på måndagen fortfarande visade på 101 dödsfall. På tisdagen presenterade Regionen även uppdaterade siffror för de åtta kommuner som har över 20 smittade. Dessa är Borlänge, Falun, Ludvika, Gagnef, Avesta, Leksands, Smedjebacken och Säter.

.

Vecka 18: 803 personer i länet har på söndagen bekräftats smittade av covid-19. Coronaviruset har i slutet av veckan krävt 101 människoliv i Dalarna. På tisdagen gick Region Dalarna ut med information om hur många fall av covid-19 som konstaterats i Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef, Leksand och Avesta. Smittskyddsläkare Anders Lindblom gör också bedömningen att över 50 000 i Dalarna kan vara smittade av coronaviruset vid det här laget. Covid-19 finns nu på var femte av Dalarnas äldreboenden.

.

Vecka 17: På söndagen är antalet totala dödsfall i Dalarna 79. Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger dock att siffrorna är högst preliminära. Totalt har 685 fall konstaterats i länet. I det här läget är Dalarna landets tredje mest utsatta region sett till befolkningsmängden.

.

Vecka 16: Folkhälsomyndigheten rapporterade söndagen 19 april att Dalarna nu har 448 konstaterade fall av covid-19. Under veckan har antalet dödsfall stigit till totalt 63 dödsfall. Region Dalarna presenterar nu för första gången lokala siffror. 162 fall av covid-19 har konstaterats i Borlänge, 100 fall i Falun och 78 i övriga länet. Den dramatiska ökningen i Falun beror enligt smittskyddsläkare Anders Lindblom på den ökade testningen av vårdpersonal – många boende i Falun. På fredagen beslutar också regionen att permanent stänga folktandvårdsklinikerna i Bjursås, Grängesberg, Insjön och Särna, som tillfälligt stängdes redan den 30 mars.

.

Vecka 15: Det totala antalet smittade är nu uppe i 325 på påskdagen. I slutet av veckan hade 34 patienter inom Region Dalalrnas slutenvård avlidit av covid-19. Folkhälsomyndigheten uppgav 37 dödsfall.

.

Vecka 14: Ytterligare åtta dödsfall rapporterades under veckan. På fredagen den 3 april hade totalt 16 personer avlidit av coviv-19 i Dalarna. Regeringen beslutade även om ett nytt krispaket för kommuner och regioner, som får 15 miljarder extra i år. Preliminärt kommer Dalarna att få knappt 638 miljoner av den summan. Regeringen fattade även beslut om ett nationellt besöksförbud på landets äldreboenden. Nu har majoriteten av länets skidanläggningar beslutat att stänga för att begränsa smittspridningen.

.

Vecka 13: Dalarnas första dödsfall orsakat av covid-19 bekräftas Region Dalarna. Det var en man i 60-årsåldern som hade fått intensivvård. Ytterligare tre dödsfall rapporteras under veckan och antalet bekräftat smittade uppgick till 82 i länet. Fredagen den 27 mars fattar regeringen beslut om förbud mot allmänna sammankomster och tillställningar med fler än 50 personer.

.

Vecka 12: Samtliga kommuner i Dalarna tar beslutat att stänga gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Även Högskolan Dalarna och flera friskolor tog samma beslut. På fredagen hade totalt 15 fall konstaterats i länet. På lördagen den 21 fattade flera skidanläggningar i länet beslutet att stoppa all after ski med omedelbar verkan. Smittskyddsläkare Anders Lindblom bekräftade på torsdagen 19 mars att det finns en allmän smittspridning i länet.

.

Vecka 11: Folkhälsomyndigheten ökade riskbedömningen för allmän spridning av coronaviruset till den högsta nivån. På onsdagen den 11 mars bekräftade Region Dalarna det första bekräftade fallet av covid-19 i länet. Under veckan bekräftas ytterligare tre fall. Region Dalarna ändrade också strategi för provtagningar och testar bara patienter som vårdas på sjukhus för luftvägsinfektioner.

Regeringen fattade under onsdagen beslut om förbud mot allmänna sammankomster eller tillställningar med fler än 500 personer, vilket ledde till att bland annat Leksands IF fick spela inför tomma läktare. Mot slutet av veckan började mängder av evenemang ställas in. På söndagen tog Svenska ishockeyförbundet beslut om att avsluta säsongen. Karensavdraget slopades för att fler ska stanna hemma från jobbet vid sjukdomssymptom. Besöksförbud införs även på länets lasarett och sjukhus. På lördagen 14 mars fattar UD beslut om att avråda från alla icke nödvändiga resor.

.

Hur undviker jag smitta?

■ För att undvika att smitta andra ska du, enligt Folkhälsomyndigheten, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Rekommendationen är att stanna hemma ytterligare två dagar efter att du blivit frisk.

■ Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder och/eller använd handsprit. Ytor kan rengöras med desinfektionsmedel.

■ Covid-19 smittar främst genom hostningar och nysningar. Försök att nysa och hosta i armvecket eller i en näsduk (som sen slängs). Undvik att röra ansiktet och ögonen. Håll avstånd till personer som hostar och nyser och undvik att ta dem i hand.

■ Här kan du se vilka områden Utrikesdepartementet avråder resor till. Sedan 14 mars avråder UD från alla "icke nödvändiga" resor till andra länder.

Symtom

Enligt 1177 Vårdguiden påminner symtomen om vanlig förkylning eller influensa. Vanliga symtom är feber, torrhosta, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Vissa får svårare besvär, som lunginflammation. Symtomen kommer oftast cirka fem dagar efter att man smittats, men det kan dröja upp till 14 dagar.

När ska jag kontakta vården – och hur?

Enligt 1177 Vårdguiden ska du genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning (om inte dessa är öppna ska du kontakta akuten) om du plötsligt blir mycket sämre och/eller du får andningsbesvär även när du vilar.

OBS: Det är viktigt att ringa först, så att särskilda rutiner kan följas och du undviker att smitta andra.

■ Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Där kan du få hjälp att bedöma symtom.

■ Ring 113 13 för allmänna frågor om corona. Du kan även läsa information på 1177 Vårdguidens hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Covid-19 omfattas av smittskyddslagen och är en anmälningspliktig sjukdom. Den läkare som upptäcker en sådan sjukdom gör anmälan. Här kan du läsa mer om smittskyddslagen.

Källor: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten

Krisinformation om covid-19

Löpande uppdateringar från myndigheterna om coronaviruset.

Test

Test: Misstänker du coronasmitta men är osäker på om du bör söka vård? – gör sjukvårdens test här