Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Corona i Dalarna – läget i länet, information och råd: Så undviker du smittan

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronaviruset har nått Dalarna. Här är hittar du en sammanställning av nyhetsläget samt vanliga frågor kring viruset och information om var du kan vända dig för hjälp och mer information.

Annons

Texten uppdaterades senast 6 april klockan 14.55.

Hur är läget i Dalarna?

■ Måndag 6 april: Ytterligare sex personer har avlidit i Dalarna och den totala siffran är nu uppe i 22 dödsfall. 198 personer har testats positivt för covid 19 i länet och 28 av dem har skrivits ut.

■ Fredag 3 april: Totalt har nu 16 personer avlidit i covid-19. 14 personer som vårdats har blivit utskrivna från Falu lasarett.

■ Torsdag 2 april: Ytterligare fyra personer har avlidit i länet och den totala siffran är nu 14 personer. 143 personer har konstaterats smittade.

Regeringen beslutade även om ett nytt krispaket för kommuner och regioner, som får 15 miljarder extra i år. Preliminärt kommer Dalarna att få knappt 638 miljoner av den summan.

■ Onsdag 1 april: Totalt tio personer har avlidit i länet, 125 personer har konstaterats smittade, en ökning med 86 fall på en vecka. Under en presskonferens informerade Folkhälsomyndigheten om uppdaterade riktlinjer, bland annat vill man att antalet personer i butiker och i kollektivtrafiken ska begränsas. Personer över 70 år ska helst inte vistas på platser där människor samlas.

Nu har majoriteten av länets skidanläggningar beslutat att stänga för att begränsa smittspridningen.

■ Tisdag 31 mars: Ytterligare en person har avlidit av viruset och det finns nu 102 konstaterade coronafall i länet. Under en presskonferens meddelades att Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att utöka antalet provtagningar av covid-19. Regeringen har även fattat beslut om ett nationellt besöksförbud på landets alla äldreboenden.

■ Måndag 30 mars: 8 personer i länet har nu avlidit av covid-19. Enligt en lägesrapport från Region Dalarna har totalt 93 personer konstaterats smittade.

■ Söndag 27 mars: 82 personer i Dalarna har bekräftats smittade enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

■ Fredag 27 mars: Region Dalarna berättar att ytterligare två personer i länet avlidit av covid-19. Antalet dödsfall i länet har nu stigit till fyra, och totalt 62 personer har konstaterats smittade. Regionen meddelar även att Folktandvårdens kliniker i Svärdsjö, Bjursås, Insjön och Särna stängs tillfälligt från den 30 mars.

■ Torsdag 26 mars: Dalarnas andra dödsfall till följd av covid-19 bekräftas. Personen som hade blivit smittad bodde på ett av Borlänge kommuns boenden. Flera fall av coronasmitta har upptäckts på äldreboenden och bland personer som har hemtjänst i kommunen.

■ Onsdag 25 mars: Hedemora kommun gick ut och bekräftade att man hade flera coronasmittade – bland annat ett fall inom omsorgen.

■ Tisdag 24 mars: Antalet bekräftat smittade i Dalarna bekräftas nu vara 30 stycken och två av dem intensivvårdas. Smittskyddsläkare Anders Lindblom bekräftar också att flera fall upptäckts i Sälen.

■ Måndag 23 mars: Dalarnas första dödsfall på grund av covid-19 bekräftas av Region Dalarna. Det var en man i 60-årsåldern som fått intensivvård.

■ Lördag 21 mars: All after ski stoppas med omedelbar verkan på flera populära skidanläggningar i Dalarna.

■ Fredag 20 mars: Totalt 15 konstaterade coronafall i länet. Fyra av dem är inlagda för vård, varav en på intensivvårdsavdelning.

■ Torsdag 19 mars: Ytterligare tre personer i Dalarna har konstaterats smittade. Samtidigt meddelade smittskyddsläkaren Anders Lindblom att det finns tecken på allmän smittspridning i länet.

■ Onsdag 18 mars: Region Dalarna meddelar att ytterligare fyra personer konstaterats vara smittade av covid-19. En av dessa har flyttats från infektionskliniken och intensivvårdas nu.

■ Tisdag 17 mars: Samtliga av Dalarnas kommuner som har kommunala gymnasier meddelade att de stängs. Även Högskolan Dalarna och flera friskolor har tagit samma beslut. Även vuxenutbildning som SFI berörs.

■ Måndag 16 mars: Region Dalarna meddelar att ytterligare två personer i länet konstaterats smittade av covid-19. Totalt finns det nu sex kända fall i länet och samtliga har smittats utomlands, enligt regionen.

■ Söndag 15 mars: Svenska ishockeyförbundet tar beslut om avsluta hockeysäsongen. Ingen svensk mästare koras och inget lag flyttas upp i SHL eller degraderas.

■ Lördag 14 mars: UD fattar beslut om att avråda från alla "icke nödvändiga" resor.

■ Fredag 13 mars: Flertalet idrottsevenemang även under elitnivå ställs in till följd av coronaviruset. Mängder av olika arrangemang har ställts in. Här uppdaterar vi löpande om inställda evenemang.

■ Fredag 13 mars: Kriminalvården har gått in i så kallat stabsläge. Det innebär att alla besök och permissioner ställs in med omedelbar verkan, vilket drabbar även häktet i Falun. "Det kommer vara helt stopp så länge Folkhälsomyndigheten anser att smittorisken är hög", sa Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

■ Fredag 13 mars: Sjukvården i Dalarna ändrade strategi för provtagningar. Det viktigaste nu är enligt Region Dalarna att skydda äldre och svaga. "Vi går in i en ny fas. Coronaviruset har fått spridning i samhället. Det går inte längre att stoppa vid gränsen", säger smittskyddsläkare Anders Lindblom.

■ Torsdag 12 mars: Möte med Folkhälsomyndigheten och Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom. Han berättar att smittspridningen håller på att förändras i samhället.

"Det nya är att vi ser en allmän spridning i samhället på flera ställen. Vi kan misstänka att om vi inte har det i Dalarna nu så får vi det inom snar framtid", säger han.

■ Torsdag 12 mars: Stora idrottsevenemang ställs in. Bland annat spelade Leksands IF inför tomma läkare och Dalatravet i Romme körs utan publik.

■ Torsdag 12 mars: Region Dalarna meddelade att man identifierat ytterligare tre fall av Covid-19 i Dalarna, totalt fyra. Samtliga ska enligt sjukvårdens uppgifter ha smittats utanför landet.

Region Dalarna har hittills inte lämnat någon närmare information om var i länet de smittade personerna finns, detta med hänvisning till rådande patientlagstiftning och den personliga integriteten. Till saken hör också att då de smittade fått viruset utomlands och sedan isolerats. Skulle det läget förändras kan mer information komma att göras tillgänglig.

■ Onsdag 11 mars: Region Dalarna inför besöksförbud på lasaretten i Avesta, Falun, Mora, Ludvika och på Borlänge sjukhus.

■ Onsdag 11 mars: Regeringen beslutade att alla större sammankomster – med fler än 500 personer närvarande – förbjuds tills vidare. Polisen får rätt att avbryta tillställningar som bryter mot den nya, tillfälliga förordningen som regeringen utfärdat. Så här tänker Dalapolisen arbeta för att upprätthålla förbudet.

■ Onsdag 11 mars: Regeringen beslutade att alla större sammankomster – med fler än 500 personer närvarande – förbjuds tills vidare. Polisen får rätt att avbryta tillställningar som bryter mot den nya, tillfälliga förordningen som regeringen utfärdat. Så här tänker Dalapolisen arbeta för att upprätthålla förbudet.

■ Onsdag 11 mars: Regeringen meddelade att karensavdraget slopas. Fokus ligger på att skydda de äldre och att alla ska stanna hemma om man börjar känna sig sjuk i en luftvägsinfektion. Här kan du se regeringens och myndigheternas presskonferenser.

■ Onsdag 11 mars: Region Dalarna offentliggjorde att länet fått sitt första bekräftade fall av corona-viruset. Det gällde en man i 60-årsåldern som smittats efter en utlandsresa till Italien. Mannen skulle enligt sjukvården enbart uppvisa lindriga symtom och är isolerad i det egna hemmet för att förhindra smittspridning.

■ Tisdag 10 mars: Folkhälsomyndigheten ökade riskbedömningen för allmän spridning i Sverige till den högsta nivån. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Hur undviker jag smitta?

■ För att undvika att smitta andra ska du, enligt Folkhälsomyndigheten, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Rekommendationen är att stanna hemma ytterligare två dagar efter att du blivit frisk.

■ Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder och/eller använd handsprit. Ytor kan rengöras med desinfektionsmedel.

■ Covid-19 smittar främst genom hostningar och nysningar. Försök att nysa och hosta i armvecket eller i en näsduk (som sen slängs). Undvik att röra ansiktet och ögonen. Håll avstånd till personer som hostar och nyser och undvik att ta dem i hand.

■ Här kan du se vilka områden Utrikesdepartementet avråder resor till. Sedan 14 mars avråder UD från alla "icke nödvändiga" resor till andra länder.

Symtom

Enligt 1177 Vårdguiden påminner symtomen om vanlig förkylning eller influensa. Vanliga symtom är feber, torrhosta, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Vissa får svårare besvär, som lunginflammation. Symtomen kommer oftast cirka fem dagar efter att man smittats, men det kan dröja upp till 14 dagar.

När ska jag kontakta vården – och hur?

Enligt 1177 Vårdguiden ska du genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning (om inte dessa är öppna ska du kontakta akuten) om du plötsligt blir mycket sämre och/eller du får andningsbesvär även när du vilar.

OBS: Det är viktigt att ringa först, så att särskilda rutiner kan följas och du undviker att smitta andra.

■ Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Där kan du få hjälp att bedöma symtom.

■ Ring 113 13 för allmänna frågor om corona. Du kan även läsa information på 1177 Vårdguidens hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Covid-19 omfattas av smittskyddslagen och är en anmälningspliktig sjukdom. Den läkare som upptäcker en sådan sjukdom gör anmälan. Här kan du läsa mer om smittskyddslagen.

Källor: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten

Krisinformation om covid-19

Löpande uppdateringar från myndigheterna om coronaviruset.

Test

Test: Misstänker du coronasmitta men är osäker på om du bör söka vård? – gör sjukvårdens test här