Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CIA släpper miljontals hemliga dokument online – här kan du söka i den enorma databasen

Runt 13 miljoner tidigare hemligstämplade dokument har släppts av den amerikanska spionorganisationen CIA.
Nu kan vem som helst för första gången söka bland dokumenten i den jättelika databasen.

Under gårdagen blev för första gången tidigare hemliga spionarkiv tillgängliga på nätet för den stora allmänheten – allt sökbart i en jättelik elektronisk databas.

– Tillgång till denna historiskt betydande samling är inte längre geografiskt begränsad. Den amerikanska allmänheten kan få tillgång till dessa handlingar bekvämt hemifrån, säger Joseph Lambert, CIA-chef för Information Management, i ett pressmeddelande.

Databasen innehåller tidigare hemliga dokument om flygande tefat och andra oidentifierade objekt. Den nyfikne kan även hitta receptet för osynligt bläck bland dokumenten.

Mängder med dokument rör även Sverige. Det går bland annat att hitta tidigare hemligstämplade rapporter om hur Sveriges luftrum ser ut, om Boforsaffären och en specialrapport från 1986 om mordet på Olof Palme.

Flera dokument gjorda av Nobelsfredspristagaren Henry Kissinger, som tjänstgjorde som utrikesminister under presidenterna Richard Nixon och Gerald Ford, går att hitta i databasen.

Sedan slutet på 1990-talet har CIA regelbundet släppt historiska hemligstämplade dokument i söksystemet kallat CIA Records Search Tool (Crest). Tidigare har sökverktyget bara funnits tillgängligt för allmänheten vid de Nationella arkiven i Maryland i USA.

Se också: Här kan du söka i CIA:s hemliga arkiv