Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer Gruhs: Skolan viktigare än butiken i byn - därför demonstrerade 500 i helgen

Artikel 2 av 2
Omorganisation av Leksands skolor
Visa alla artiklar

I mitt ”nya” liv som både skribent och aktiv i intresseföreningar och projekt som syftar till att inte bara hålla liv i, utan också verka för insatser som utvecklar byar och samhällen, kommer jag i kontakt med många idérika och konstruktiva människor.

Men också dalfolk, bittra över att deras byar avfolkas och synes ohjälpligt förlorade.

En diskussion som ofta återkommer i mötet med dessa människor är de olika uppfattningar och scenarier om vad som är värst för byn – att förlora skolan eller ortens butik?

Frågan behöver inte ens vara aktuell för dem jag pratar med, men ändå finns där en oro över den framtida utvecklingen. Invånarna i Dalarnas byar och små orter har en beredskap inför vad som kan hända.

Ämnet är ständigt aktuellt. Nyligen invigdes en ny skola i Bjursås och ”bjursfôlk” jag mött i olika sammanhang är närmast saliga över utvecklingen.

Falu kommuns satsning visar, anser bjursårsborna, att kommunen tror på framtiden, inte bara för den stora tätorten, utan också för samhällena runt staden.

Thomas Björklund, bjursåsbo med stort engagemang i orten, konstaterar att satsningen på skolan innebär att inflyttningen ökar och att huspriserna i Bjursås stiger.

Skolsatsningen har också lett till andra positiva effekter och inte minst framtidstro bland invånarna i samhället.  Lediga hus blir sålda och företagen känner tillförsikt inför framtida investeringar.

I Leksand är också skolan i hetluften. Här handlar debatten om för- och nackdelar med att förändra strukturen vad gäller byskolorna.

I praktiken handlar det om nedläggning av byskolorna i Djura och i Gärde och strukturella förändringar på andra håll i kommunen.

Föräldrarna till barn i de ”drabbade” byarna reagerar med närmast självklar intuition: byskolans värde är odiskutabelt. I helgen tågade hela 500 personer i en demonstration på Noret!

Det är ingen tillfällighet att Leksands borgerliga majoritet med Ulrika Liljeberg (C) i spetsen i veckan förklarade att utredningsunderlaget från tjänstemännen är för bristfälligt och att en bredare och djupare analys måste göras.

Skolorna blir kvar nästa skolår. Det hade varit en riskabel strategi för borgerligheten att gå till val i Leksand som potentiell "skolnedläggare".

På andra håll i Dalarna kämpar byarnas handlare och deras kunder med förslag om hur handeln ska kunna utvecklas. Inte sällan handlar det om byns enda butik, som redan skulle ha avvecklats om inte länsstyrelsens, det vill säga statens bidrag, gett nytt blod till verksamheten.

Men trots statens insats ger butiken inte ett överskott tillräckligt för att säkra löneutveckling och pengar över för nya satsningar.

Inte sällan stöter jag på frågeställningen: Om ”byn” måste välja – vad är viktigast – butiken eller skolan?

Byn kan sällan välja, den är ett resultat av kommunens utveckling. Men om frågan ställs på sin spets: kommunalrådet i kommunen frågar befolkningen inför alternativen: skolan eller butiken?

Personligen skulle mitt svar bli att skolan är viktigare än butiken!

Butiken är privatägd och kan alltid hitta nya ägare, men skolan drivs av kommunen och när en majoritet av kommunfullmäktiges ledamöter beslutat om ny struktur är frågan avgjord!

Christer Gruhs