Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chicagopolisen kritiseras för övervåld

Chicagopolisen kritiseras för diskriminering och övervåld i en rapport från det amerikanska justitiedepartementet. Granskningen kommer efter dödsskjutningen av tonåringen Laquan McDonald.

Utredningen kring USA: tredje största poliskår har pågått sedan den svarta tonåringen Laquan McDonald sköts till döds år 2015. McDonald var beväpnad med en mindre fällbar kniv men var på väg bort ifrån polisen när han sköts 16 gånger. I en video från händelsen så ses polismannen avfyra skott mot tonåringen efter att han kollapasat på marken.

I rapporten, som släpptes under fredagen, konstateras att Chicagopolisen har brutit mot de medborgerliga rättigheterna genom att tillåta diskriminering av svarta och dödat människor som inte utgjorde något hot.

Utredarna anger bristfällig utbildning och en avsaknad av konsekvenser för poliser som missköter sig som orsaker till beteendet.

Chicagokåren, med sina 12000 poliser, har länge brottats med rykten om brutalitet. Det mest ökända fallet rör polisbefälet Jon Burge, ett befäl som under flera årtionden lät sina underlydande tortera svarta män med elchocker och kvävning för att få dem att erkänna brott de inte begått. Detta enligt AP.