Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Nazisterna har blivit vardag i Dalarna, men vi accepterar det aldrig

Artikel 2 av 4
Antisemitism och nazism (2018)
Visa alla artiklar

Nazisterna marscherar på våra gator på första maj.

Nazisterna står utanför våra matbutiker och delar ut flygblad med högerextrema, antisemitiska och rasistiska budskap. De skrämmer människor som ska in och handla.

Nazisterna filmar, fotar och kartlägger journalister för att provocera och få oss att tystna.

Nazisterna förföljer judar och förnekar Förintelsen.

Det är de här nazisterna som fått fäste i Dalarna. Här har de blivit en del av vardagen som ingen annanstans i Sverige.

Läs också: Nytt möte mot extremism, sörjer Ludvikas rykte som nazisthåla:”Det finns något vackert i envisheten”

Och med det menar jag inte en del av vardagen, som om att vi vant oss och accepterar faktum. För det gör vi sannerligen inte. Nazistiska NMR är en militant organisation som vill störta demokratin med våld och är enligt Säpo ett hot mot Sveriges inre säkerhet.

Den situationen måste hanteras.

Läs också: Gabriel Ehrling: Först samlade Hédi Fried Ludvika i ett unikt möte, sedan gick vi för att demonstrera mot nazisterna

Förintelseöverlevanden Hédi Fried kom till Ludvika på första maj i år. Denna starka kvinna visade tydligt: henne skrämmer de minsann inte.

Men Hédi är 94 år. Har ägnat en stor del av livet åt att vittna om nazisternas övergrepp. Rest runt i skolor och fått barn och ungdomar att förstå vidden av Hitlers utrensning. Snart finns det inte många överlevanden kvar som kan berätta. Andra krafter måste ta vid.

Läs också: "Därför tog vi ställning i dag" – många slöt upp med DT och Hédi Fried i Ludvika

Där, på första maj, såddes ett frö till en verklig samverkan för att möta våldsbejakande extremism och intolerans. Det var en självklarhet för DT att vara med då. Gabriel Ehrling Perers (politisk redaktör, DT) engagemang möjliggjorde mötet, han är även drivkraften bakom vårt nya möte i Ludvika i dag.

För mig som ny chefredaktör för DT var det aldrig en fråga om vi skulle fortsätta som den samlande kraften. Vi tar det här ansvaret.

Läs också: CHEFREDAKTÖRENS KRÖNIKA: Därför samlar DT till möte med förintelseöverlevanden Hédi Fried, 93: ”Det är vår skyldighet”

Efter NMR:s närvaro i Almedalen har organisationen också blivit ett nationellt samtalsämne. Ska nazistiska organisationer få demonstrera? Ska de förbjudas?

Vi som leder medier får ofta höra att vi inte borde skildra NMR över huvud taget. Att problemet då skulle förtvina av sig självt. Även om det verkligen är en balansgång att skildra den här typen av rörelser så är det också självklart att vi måste göra det. Medier har ett uppdrag att rapportera och begripliggöra. Det gäller även – och kanske i synnerhet – det som är svårt och komplicerat.

Så hur belyser vi, utan att underblåsa? Detta är en fråga som vägs in vid varje publicering och är en ständig diskussion på DT:s redaktion. Vid ett samtal i dag med andra mediechefer från DN, Expressen och Sveriges Radio tar vi upp problematiken.

Idag samlar vi hundra personer i Ludvika. Vi är många och starka tillsammans. Denna mångfald av människor ska ställas mot ett fåtal hatiska individer som med våld, hat och hot vill splittra vårt samhälle.

Vi ser hatet. Vi berättar om det. Men vi accepterar det aldrig.