Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Hat mot hbtq-personer har sin grund i osäkerhet. Därför är DT med och stöttar Pride

 
Pride i Falun 2019
Visa alla artiklar

Annons

Tänk om vi bara kunde acceptera varandra för vad vi är – utan att fördöma.

Tyvärr ser inte världen ut så. Så ser inte Sverige ut. Och så ser inte Dalarna ut.

Omgivningen har åsikter om det mest privata - som vem du får älska

Fördomar och förföljelse drabbar många grupper – speciellt hbtq-personer, i synnerhet unga som i större utsträckning än andra ungdomar utsätts för hat, hot, mobbning och våld. De upplever sig kränkta, diskriminerade och osynliggjorda.

Omgivningen har åsikter om vem du får älska, hur du får klä dig, vilken könstillhörighet du får ha – faktiskt det mest intima och privata som ingen annan har att göra med. Människor tar sig rätten att döma.

Min absoluta uppfattning är att fördomar och hat har sin grund i osäkerhet och okunnighet.

Därför är DT med och stöttar Pride

Därför behövs Pride. Därför är DT med och stöttar Pride.

Alla människors lika värde är en av de grundbultar tidningen vilar på. Att bli accepterad och tolererad för den du är handlar i slutänden om demokrati och yttrandefrihet. Vi värnar de här värdena.

Pride har blivit en symbol för tolerans. De här dagarna när Dala Pride genomförs i Falun har vi fokus på frågorna som rör människorna som avviker från normen. I paraden på lördag möts politiska partier med företag, föreningar, organisationer, löst sammansatta grupper och folk i största allmänhet.

Vi som går där är överens om hur vi ska bete oss mot varandra och vad medmänsklighet innebär.

Annars skulle vi bara ge upp och låta intoleransen segra

Men alla de andra – de som inte håller med oss – hur ska vi nå dem? Är de alls mottagliga för hur en medmänniska blir utstött, uttittad, hånad, ifrågasatt och till och med misshandlad?

Jag tror ju det. Annars skulle vi bara ge upp och låta intoleransen segra.

Som samarbetspartner med Dala Pride lyfter vi angelägna och viktiga frågor i vår journalistik. Och tror mig, det finns hur mycket som helst att skriva om. Hur många rörande och starka berättelser som helst att berätta. Modiga människor som pratar om svåra val och fördomar. Jag är full av beundran för att dessa människor vågar låta det mest privata visas upp i offentlighetens ljus. Starkt!

Under sommaren har flera Pride-evenemang genomförts i Dalarna. Den här veckan är det Faluns tur. Från i dag och fram till på lördag kommer du att hitta mycket intressant läsning i DT på det temat.

Religionsfrihet eller diskriminering - var går gränsen?

DT bjuder också in till samtal på temat religionsfrihet och diskriminering. Falu kommun hotar med att dra in pengarna till Lugnetkyrkan för inställningen att homosexuella inte ska få ingå äktenskap. Å ena sidan handlar det om alla människors lika värde, rätten att vara och bli accepterade som vi är. Å andra sidan rätten till olika trosuppfattningar och hur bibeln ska tolkas. Var går gränsen i den våra balansgången?

I det samtalet deltar Øyvind Tholvsen, pastor i Lugnetkyrkan, Joakim Storck (C), kommunalråd i Falun, Christina Eriksson, kyrkoherde i Svenska kyrkan, Falu pastorat och Gull Törnegren, religionsvetare och etiker på Högskolan Dalarna.

Välkommen till en spännande programpunkt lördag 14 september kl 14.00 i Gamla Elverket i Falun. Samtalet leds av Gabriel Ehrling Perers, nybliven chefredaktör för Avesta Tidning.

Och du, jag hoppas vi ses i paraden!