Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Därför berättar vi att det är Karl Hedin som misstänks för jaktbrott

 
Jaktbrottshärvan i Västmanland
Visa alla artiklar

Den kända företagsledaren Karl Hedin från Smedjebacken är häktad misstänkt för jakthäleri och grovt jaktbrott. Artiklarna har blivit mycket uppmärksammade och händelsen har skapat stort engagemang bland DT:s läsare.

Att jaktfrågor i allmänhet och vargjakt i synnerhet rör upp känslor vet vi sedan tidigare. Debatten brukar kunna bli både hätsk och inflammerad.

Nu handlar kommentarerna i sociala medier framförallt om det faktum att DT valt att publicera företagsledarens namn - och det innan han är dömd.

Så här låter några kommentarer:

”Intressant att ni går ut med namn o bild. Hoppas ni gör det med ALLA som är misstänkta och inte dömda än. Eller gäller det bara i vissa fall?”

”Det jag vänder mig emot är att ni lägger ut namn och bild på en man som inte är dömd i rätten. Ni händer ut honom och låter allmänheten döma honom. Fortfarande är/skall alla vara lika inför lagen o ha en rättvis behandling fram tills domen fallit eller att han friats! Att vara vargmotståndare är inget brott.”

Att publicera hans namn bygger på det allmänintresse jag som utgivare anser finns i det här fallet.

För det första är Karl Hedin är ett mycket känt namn i hela landet som ledare för en stor skogs- och sågverkskoncern - en miljardindustri med 1 000 anställda .

Han är också ett välkänt namn i frågor som gäller jakt och skogsbruk genom att han valt att publikt gå ut och berätta om sitt vargmotstånd. I boken ”De jagade jägarna” som han är medförfattare till och som gavs ut för några år sedan tar han tydligt ställning mot den rådande rovdjurspolitiken. Han har med åren blivit en auktoritet på området med sin hårdföra inställning. Det brott han nu misstänks för har direkt koppling till den opinionsbildning han bedriver.

Att anonymt beskriva den misstänkte som om en känd företagsledare som tydligt deklarerat att han är vargmotståndare, leder bara till spekulationer.

Det är ytterligare ett argument för att berätta vem det är.

Kritiken som riktas mot DT handlar också om varför bara företagsledaren och inte de övriga misstänkta i jakthärvan namnges.

Återigen hänvisar jag till allmänintresset. De övriga är inte kända för en bredare allmänhet, de har inte heller varit publikt aktiva i rovdjursdebatten på samma sätt som Karl Hedin.

Ytterligare andra kommentarer i flödena i sociala medier handlar om att vi namnger innan en person är dömd. Än så länge är han bara misstänkt och nekar själv till brott. Det redogör vi tydligt för och följer förstås händelseutvecklingen. Dock finns det inga givna svar på vid vilken tidpunkt en namnpublicering är befogad. I vissa fall väntar vi tills dom fallit, andra gånger inte.

Ansvariga utgivare i Sveriges mediehus gör också olika tolkningar. Många har namngivit Karl Hedin - andra inte. Vi gör helt enkelt olika nyhetsbedömningar.

I och med den här namnpubliceringen höjs som vanligt - och helt väntat - röster att våldtäktsmän och andra brottslingar också ska ut med namn och bild. Kravet, som ibland är inlindat och andra gånger klart uttalat, är att tidningen ska redovisa varifrån en person kommer. Med det resonemanget skulle alla brottsmisstänkta och dömda namnges (något jag i och för sig inte tror att någon egentligen vill).

Vi mörkar och berättar inte sanningen, heter det. Och nej, vi berättar inte allt vi vet. Det kan finnas detaljer och uppgifter som helt enkelt inte är relevanta i sammanhanget. Vi har åtagit oss att följa de pressetiska reglerna och det innebär att ta ansvar för varje publicering. Där står det bland annat:

"Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande."

Min inställning är att vi i det här fallet följer de pressetiska reglerna. Beslutet om namnpublicering kan dock prövas av pressombudsmannen (PO) om Karl Hedin väljer att anmäla DT. PO:s beslut är en bra vägledning för hur reglerna bör tolkas.