Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefredaktören: Allmänhetens rätt att bli informerade om polisbristen är det som är viktigast för oss

Annons

DT har berättat att de två poliser som jobbar i Idre har semester samtidigt under fyra veckor i sommar. Ingen ersättare sätts in och området täcks upp av poliser från Mora – 15 mil bort.

Polisen vill inte kommentera hur de är organiserade eller hur polisernas scheman ser ut. Det gör de aldrig.

Hur kan ni gå ut och berätta detta för buset! Har ni tappat vett och sant!

Nu förs en diskussion på DT:s konto på Facebook om att det är oansvarigt av tidningen att berätta detta och att vi därmed tipsar kriminella som är ute efter att begå brott. Så här låter några kommentarer:

”Hur kan ni gå ut och berätta detta för buset! Har ni tappat vett och sans!

Bra, DT, då tar ni på er vad som händer i dom trakterna nu när ni avslöjat att det är fritt fram!”

"Så bra att avslöja detta.....manna för brottslingar."

Polisen är en skattefinansierad myndighet som vi har rätt att ställa krav på. De ansvarar primärt för brottsbekämpning, men i deras uppdrag ingår också att vi som medborgare ska kunna känna oss säkra och trygga. Polisbristen är en ständigt het fråga där den utbredda uppfattningen är att närvaron borde vara bättre – även i stora områden som nordvästra Dalarna.

Vi anser att det är av vikt att boende i Idre får den här informationen

Därför är det av vikt att berätta hur myndigheten löser en situation som är planerad långt i förväg – eller inte löser, borde jag säga.

Vi på DT anser att det är av vikt att boende i Idre får den här informationen - som polisen själva knappast går ut och berättar. Om det på något sätt blir besvärande för polisen kan vi förstås inte ta hänsyn till.

Allmänhetens rätt till information är det som är avgörande för oss. Enligt de pressetiska reglerna ska det ställas emot personlig integritet, men här handlar det inte om enskilda personer som på något sätt blir drabbade av publiceringen.

Media ska vara konsekvensneutrala. Det betyder att eventuella konsekvenser av en text inte ska avgöra om den ska publiceras eller inte. Vi ska förhålla oss neutrala till eventuell konsekvenser och inte låta oss påverkas.

Vi ska inte låta oss påverkas, då har vi varken en fri eller obunden press

Det här är viktigare än man kanske tror. Att låta bli att ge allmänheten viktig information för att det kan komma att få konsekvenser skulle vara förödande. Då har vi varken en fri eller obunden press.

Ska vi till exempel låta bli att berätta om en bilverkstad som konsekvent anmäls till Allmänna reklamationsnämnden och hamnar på "svarta listan" för att det skulle kunna skada affärsrörelsen?

Nej, det tycker nog ingen. Det är viktig konsumentinformation.

Jag tror inte kriminella läser lokaltidningarna i någon större utsträckning

Sedan tror jag faktiskt inte heller att de kriminella i någon större utsträckning läser lokaltidningarna inför sommarens eventuella inbrottsräder.

Och två poliser i Idre jobbar knappast dygnet runt andra dagar på året heller. Även då behöver poliser från främst Mora täcka upp.

Nej, det vi vill är att lyfta är hur polismyndigheten gör sina prioriteringar. Och informera Idreborna hur tillgången på poliser ser ut i sommar.