Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Kalla på väg mot medalj – då trampade norskan av staven

Charlotte Kalla skuggade Marit Björgen lägnst fram på tremilen hela vägen till sista stigningen.
Då gick Kallas stav av i backen och Norge kunde ta alla medaljer.
– När jag skulle börja trycka på så small staven bara av, säger Kalla i SVT.

Charlotte Kalla var med allra längst fram i toppgruppen under hela loppets gång, fram tills det att det var dags för den sista stigningen. Då grusades medaljplanerna.

När Kalla var i rygg på Björgen kom norskan Heidi Weng upp i rygg på Kalla och svenskans stav gick av..

Kalla tappade både fart och placeringar innan hon fick en ny stav, men då var loppet redan över för svenskan.

– När jag skulle börja trycka på så small staven bara av, den har väl antalgien fått något redan innan. Det är surt, för det var ju först där som det blev körning, säger Kalla i SVT:s sändning.

Kalla själv tror inte att Weng var skyldig till stavbrottet.

– Nej, så upplevde jag det verkligen inte. Jag upplevde inte att det var någon åkare omkring mig. Antagligen så har staven varit lite skadad redan innan. Det blir ju tight på den här banan, säger hon till SportExpressen.

Fram till stavbrottet var Kalla nöjd med sin insats.

Det var väldigt lungt tempo fram tills dess och jag hade fantastiska skidor. Det var helt annat före än de senaste dagarna, väldigt hårt och det svarade bra och det var lätt att få en go känsla i åkningen. Jag försökte bara åka så billigt som möjligt, säger hon.

SVT-expertern Anders Blomquist var besviken efter loppet.

– Jag är säker på att det är Weng som kör av hennes stav. Det är självklart inte något med flit. Men Weng har varit så noga med att ingen ska vara för tätt bakom henne i kurvorna, och så gör hon det där... det känns väldigt, väldigt surt. Charlotte är den som får bita i det sura äpplet, säger han i SVT.

Med Kalla borta från täten försvann också de svenska medaljchanserna utan det blev tre gånger Norge på pallen då Björgen vann före just Weng och Astrid Jacobsen.

Kalla slutade till slut sjua medan Anna Haag blev nia. Ebba Andersson åkte in på plats 17 och Emma Wikén slutade 32:a.