Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charlotte Kalla historisk – med flest SM-guld någonsin: "En klass för sig"

 
Vinterveckan 2017
Visa alla artiklar

Charlotte Kalla var dominant.
Då tog hon sitt 23:e individuella SM-guld – och blev med det historisk.
– Hon är i en klass för sig, säger kommentatorn Jacob Hård på SVT.

Efter en svängig säsongsstart, som kantades av beskedet om förmaksflimmer, är Charlotte Kalla verkligen på väg tillbaka.

Det var inget snack om annat på SM åtminstone. Charlotte Kalla var i en klass för sig på 10 kilometer klassiskt och blev också historisk.

Hon tog sitt 23:e individuella SM-guld. Det är mer än någon annan kvinna tagit förut.

– Hon är i en klass för sig, säger Jacob Hård i SVT.

Vid 6.6 kilometer var hon 43 sekunder före och var helt dominant. Sista sträckan klättrade hon ännu mer och blev 1.08 före till slut.

– Det är precis den marginal vi vill ha mot de andra om det ska räcka internationellt. Snyggt, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Antonina Ordina var tidigare den mesta SM-guldvinnaren. Hon hade tagit 22 guld. Charlotte Kalla låg delad etta men nu är hon ensam på tronen.

Kalla berättar så här om loppet:

– Jag försökte öppna offensivt, vara alert i åkningen och dela upp loppet i tre partier. Första delen är snabb, mycket utför, sedan kommer tv-backen då vi fick diagonala extra med teknikzonen. In mot stadion väntar tuffa stigningar.Jag hade som mål att vara rätt belastad vid fem kilometer och det funkade rätt bra tycker jag.

SVT: Vad betyder det här i att bygga form för VM?

– Att få chans att öva på att gå offensivt och våga öppna hårt, det lyckades jag inte med i Falun, men jag tycker det var bättre.

10 kilometer klassiskt, topp 10:

1) Charlotte Kalla, 28:13.5.

2) Ida Ingemarsdotter, +1:08.4.

3) Jonna Sundling, +1:27.1.

4) Sofia Henriksson, +1:29.5.

5) Emma Wikén, +1:31.3.

6) Anna Haag, +1:35.7.

7) Hanna Falk, +1:40.5.

8) Linn Sömskar, +1:49.9.

9) Jennie Öberg, +1:55.4.

10) Maria Rydqvist, +2:05.2.