Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl Melin: Vågar du föra ett äkta samtal?

Trots försök att hävda motsatsen är det i praktiken bevisat att USA:s president Donald Trump villkorade militärt stöd till Ukraina med att landet först skulle utreda sonen till en av dennes politiska motståndare, tidigare vicepresidenten Joe Biden.

Detta är olagligt på flera sätt, främst för att det i USA är förbjudet med politiskt stöd från utlandet och även för att kongressen har fattat beslut om att ge stödet i fråga. Trump försvarar sig med att stödet till slut ändå blev utbetalt men detta skede först efter att det hela blivit allmänt känt.

För vilken annan amerikansk president som helst, eller i vilken annan tidsperiod, hade det lett breda avgångskrav – även från det egna partiet.

Trump är dock inte vilken president som helst och tyvärr lever vi i en tid då normala politiska spelregler inte gäller. Trump har själv stolt beskrivit sina väljare som att de skulle stödja honom ”även om han sköt en person på öppen gata”.

Det är mycket som är tragiskt i detta men det allvarligaste är kanske fegheten hos andra republikanska politiker.

Trots att bevisen om Trumps övertramp och brott är stora väljer många i det egna partiet att antingen försvara honom eller att helt enkelt vägra att kommentera det som vi alla kan se och höra.

Trumps kärnväljare får dessutom i huvudsak sina nyheter från den konservativa amerikanska kabel-tv-kanalen Fox News. På många sätt har Fox News blivit en slags amerikansk statstelevision som nästan är lika lojal mot Trump som Sovjetunionens Pravda var till kommunistpartiet.

Vi lever i dag i en tid då allt fler väljer att endast tro på de nyheter som bekräftar den egna världsbilden. Statsvetaren Bo Rothstein har sagt att ”bara prata med dem som tycker som en själv är generalreceptet för att bli riktigt dum i huvudet.”.

Och precis så är det.

Om du bara lyssnar på de som redan tycker som du själv gör – och vägrar att tro på fakta som utmanar din världsbild – så blir du dummare.

Huruvida du är dum eller inte är visserligen främst ett problem för dig själv och dina närmaste. Men det vi nu ser växa fram är större än så, det är även ett demokratiproblem.

Demokratin bygger på granskning och ansvarsutkrävande. Om vi accepterar vad som helst ”av de egna”, eller om media inte granskar de politiker som de egna tittarna/läsarna röstar på – ja då har vi ett demokratiproblem.

Detta förstärks också av journalistikens tillbakagång. Bra journalistik kräver resurser medan löst tyckande är billigt.

På många orter i Sverige saknas det en lokaltidning – och många av de som finns har även tappat läsare. I stället har vi sett en explosion av Facebook-grupper och andra forum som gärna saknar ansvariga utgivare eller någon som helst rimlig faktagranskning. I många av dessa grupper gror desinformation, hat och ofta öppen rasism.

På många sätt har Facebook blivit det nya Flashback, det omdebatterade svenska internetforumet som är en av Sveriges mest besökta webbplatser. Många av grupperna på Facebook har blivit en slags ekokammare där människor hetsar varandra till att hata andra grupper och politiska motståndare. Samtidigt avfärdas all fakta som krockar med de egna åsikterna.

Tidigare diskuterades samhällsfrågor vid fikaborden, hemma eller på jobbet, och ofta utifrån vad som stod i tidningen eller var på gårdagens Rapport-sändning. Åsikter bröts och nöttes, människor med olika bakgrund och värderingar samtalade och bemötte varandras bästa argument.

Nu förs många av dessa samtal i forum där alla redan från början tycker lika – och där det värsta som finns är att uppfattas som att man på något sätt har förståelse eller sympatier för ”den andra sidan”.

I det rådande samhällsklimatet är det därför viktigt att komma ihåg: Inga verkliga samtal kan äga rum i en ekokammare.

Carl Melin