Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brobrist och omväg ställer till det för Tjejvasan

Artikel 67 av 67
Vasaloppet2017
Visa alla artiklar

Kortvasan, Tjejvasan och Halvvasan får en ny logistik i år när Oxbergsbron plötsligt stängts av för trafik. Vid Vaslaoppets korta lopp med start i Oxberg kommer därför bron att bli gångbro till starten från den tillfälliga bussparkeringen för Vasaloppets egna bussar.

Annons

Kortvasan, Tjejvasan och Halvvasan har gamla timmerterminalen i Oxberg som startplats, men i år blir det krångligare att nå startplatsen för dem som kommer med egen bil.

– För de bilarna väntar en omväg på drygt 20 minuter, förklarar Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

För privata bussar och fordon över 3,5 ton går det inte att passera över Väsadammen.

– Så stora fordon måste åka hela vägen upp till Älvdalen och över älven på bron mot Evertsberg. Sedan kan de åka via Väsa ner till startplatsen. Därför är den snabbaste vägen till starten att åka med Vasalopets egna bussar, betonar Tommy Höglund.

Bilarna leds förbi avfarten till Oxberg och ända upp till Gåsvarv, söder om Älvdalen. Där leds trafiken mot starten över Väsadammen och sedan ner till startplatsen på andra sidan älven.

Trafiken från startplatsen leds en bit norrut längs älven och sedan över dammen vid Blyberg.

– Vi leder trafiken på det viset för att få en smidig avfart och infart på riksvägen så det blir en lite längre väg även när man lämnar startplatsens parkering med bil.

Vasaloppsarrangörerna hoppas dock att fler väljer att åka buss.

– Det är den bästa lösningen och den säkraste. Bussarna kommer att parkera vid brofästet och sedan får deltagarna gå över bron till starten. Det handlar om en sträcka på 800 meter, säger Tommy Höglund.

Läs också: Uppmaningen inför vasaloppskaoset: Ta bussen

Den avstängda bron kommer också att påverka trafiken under resten av Vasaloppet.

– Vasaloppspåret i Evertsberg korsar vägen på väg ut ur Evertsaberg. Nu ska vi försöka få så många bilister som möjligt och då inte minst fjällturisterna att välja en annan väg till eller från Sälen, för det kan bli lite svårt för så många att passera skidspåret, säger Tommy.

Vasaloppet hoppas dock att en ny bro ska finnas på plats till somaren och att till nästa Vasaloppsveckan ska bron åter vara farbar.