Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra för ungdomar att styrketräna

– Men det gäller att träna på rätt sätt och att ha en vuxen med sig som tar ansvar för att det blir säker träning, säger Margareta Löwegren på Friskis och Svettis.

På Friskis och Svettis i Borlänge har man tidigare fått börja träna på gym det år man fyller 16 år. Men nu öppnar man dörrarna även för 13-15-åringar.

– Det är en åldersgrupp som är svårt att få att röra på sig. Man har kanske lagt av med lagsporter och tycker inte det är särskilt spännande att följa med ut på en promenad, säger verksamhetschefen Margareta Löwegren.

Däremot är många tonåringar intresserade av gymträning, både styrkemaskiner, fria vikter och konditionsmaskiner.

– Det är många föräldrar som tränar här som har velat ta med sig sina barn.

Tidigare har man trott att styrketräning med mer än den egna kroppen för barn och unga har varit farligt, men nu visar färsk forskning på rakt motsatt effekt.

Professor Michail Tonkonogi på Högskolan i Falun konstaterar i sin forskning att barn har mycket att vinna på att styrketräna, bland annat kan de få stabilare leder och färre idrottsskador. Studier visar att träningen inte som man tidigare trott haft några negativa effekter på tillväxt, skelett, muskler, rörlighet eller motorisk funktion.

Margareta Löwegren på Friskis & Svettis betonar att rätt teknik är extra viktigt för barn och ungdomar.

– De ska till exempel inte lyfta för tungt utan hellre göra många repetitioner, säger hon.

För att 13-15-åringar ska få tillgång till gymet måste man först gå igenom tekniken tillsammans med en instruktör och en vuxen som är den som man sedan ska träna med. Först när man fyllt 16 år får man träna ensam i gymet.

Sedan Friskis började släppa in 13-15-åringar i gymet i januari har ett tjugotal börjat träna där. Gympapassen har däremot även tidigare varit öppna för dem och i fjol tränade 85 ungdomar i åldern 13-15 gympa.

Andelen 16-20-åringar var så många som 700 av föreningens 5000 medlemmar i Borlänge förra året.

– Det kommer fler och fler unga, både till pass och till gymet och det är vi jätteglada för.

Tränar unga tjejer och killar likadant?

– På gymet är det många killar, men allt fler tjejer i gymnasieåldern börjar komma. Samtidigt gillar ju tjejerna att träna på pass till musik och det lockar en del killar också. De drar varandra, säger Margareta Löwegren.