Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlängebördig journalist besköts av IS-skytt i Irak

Under torsdagen blev Johan-Mathias Sommarström, Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern, beskjuten av en IS-krypskytt i Mosul, Irak. Ingen kula träffade dock, och han har nu lämnat Mosul.

Irakiska och kurdiska styrkor strider just nu för att befria västra Mosul från terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Johan-Mathias Sommarström befann sig i centrala Mosul för att rapportera om de som flyr från området när teamet blev beskjutet, skriver Aftonbladet.

– Tre kulor slår in i bilar alldeles framför oss och en i vaden på en soldat, säger han till Aftonbladet några timmar efteråt.

Enligt irakiska armén skulle området vara säkert.

– Det var vid flygplatsområdet som var ett av de första områdena i centrala Mosul som säkrades. Vi bevakade när flyktingarna kom inifrån de västra delarna, för att prata med flyktingarna och få färska berättelser, säger han och fortsätter:

– Plötsligt hör vi sju-åtta skott. Vi tror först att det är utgående, att det är de irakiska soldaterna som skjuter. Men när soldaterna skriker ”huka er, ner på marken” förstår vi att det är inkommande kulor och att de siktar mot flyktingarna i första hand.

Johan-Mathias Sommarström berättar för Aftonbladet hur han hör tre kulor vissla förbi.

– Det innebär att det är väldigt väldigt nära. Tre kulor slår in i bilar alldeles framför oss och en i vaden på en soldat.

Under eftermiddagen på torsdagen lämnade han Mosul.

– Vi har varit här i fyra-fem dagar, för den här gången. Jag tar det lugnt nu och får fundera lite över säkerhetsarrangemangen.

Johan-Mathias Sommarström är Mellanösternkorrespondent för Sveriges Radio och har sin bas i Istanbul. Han bevakar krigsområden och även annat i regionen.

Han beskriver för Aftonbladet att beskjutningen av IS-krypskytten var ”omskakande”.

– Han använde två olika vapen. Dels ett ganska tungt automatvapen, dels ett hemmagjort krypskyttegevär. En peshmergasoldat har berättat att IS gör sina egna av gamla rör och annat. Den här krypskytten kan ha varit kilometer bort.

– Vår säkerhetsutbildning sätts i spel, man reagerar med ryggmärgen. Tittar efter skydd och ropar åt andra att ta skydd. Efteråt inser man att även säkra områden är väldigt osäkra i krigszoner.

2016 mördades 74 journalister uppger Reportrar utan gränser

I organisationens rapport konstaterar man att antalet mördade journalister minskat jämfört med året innan då 101 mördades. Men samtidigt uppger man i rapporten att det finns flera oroväckande tecken. Det gäller framförallt att antalet fängslade journalister ökar.

Vidare att journalister tvingas fly från länder som Syrien, Irak, Libyen, Jemen, Afghanistan och Burundi på grund av att det blivit för farligt. Något som betyder att det saknas rapportering från dessa länder och områden.

Av länder som inte är i krig är Mexiko farligast för journalister. I fjol dödades nio journalister i Mexiko.