Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokslut med guldkant för kommunstyrelsen i Smedjebacken

Kommunstyrelsens ordförande i Smedjebacken, Fredrik Rönning (S), har svårt att inte le. Anledningen är kommunstyrelsens bokslut för 2016.

Så sent som i oktober pekade prognosen för kommunstyrelsens förvaltningsområden på ett nollresultat vid årets slut.

Men när intäkter och utgifter för räkenskapsåret 2016 omvandlats till ett bokslut stod det klart att resultatet blev i det närmaste enastående.

Överskottet blev nämligen hela 14,5 miljoner kronor. De tre miljoner som öronmärkts som förfogandemedel behövde man aldrig röra.

Och av de 59 miljoner kronor som Migrationsverket tilldelade kommunen för att ta hand ensamkommande flyktingbarn användes bara 47,5.

Eftersom pengarna betalades ut som en schablonersättning behöver inte de 11,5 miljoner kronor som blev kvar betalas tillbaka till det statliga verket.

– Vi fick alltså betalt för fler ensamkommande än vi hann placera ut.

– Det är tur att kommunen inte är ett vinstdrivande företag så pengarna stannar i kommunen, säger Fredrik Rönning och konstaterar glatt:

– 2016 blev ett bra år.

Vad de oväntat många extramiljonerna ska användas till, vill vare sig Fredrik Rönning eller vice kommunalrådet Ingemar Hellström (S) kommentera.

Båda anser dock att det kan vara bra att ha "lite i ladorna".

– Vi har haft goda år, men det kommer att komma år som är dåliga, menar Fredrik Rönning.

Läs även: Strålande tider för Smedjebackens ekonomi – resultatet väntas landa på 20 miljoner kronor

Läs även: Smedjebackens resultat stärks med ytterligare en miljon

Läs även: Smedjebackens plan: investera närmare 100 miljoner fram till 2019