Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokrean startar: Extra många barnböcker i år - här är tips på gamla och nya klassikerfynd

Barnböcker är ett trumfkort för bokrean och i år satsar Akademibokhandeln på hela 246 titlar.

Annons

Just i år verkar klassikerna många, de där som ingen unge borde växa upp utan.

- För de minsta hittar man en samlingsvolym av Max-böckerna (Eva Eriksson/Barnbro Lindgren) och Ulf Löfgrens roliga "Ludde och Gnutta". Av Inger och Lasse Sandberg finns både "Lilla spöket Laban" och "Lilla Anna har kalas". Men bli också bekant med en blivande klassiker som Stina Wirséns "Vem"-böcker - finstämda och aktuella - och Pija Lindenbaums eftertänksamma ungar, här i "Britten och prins Benny".

- För de äldre är det bara att frossa i "Nalle Puh" (A.A. Milne), "Alice i Underlandet" (Lewis Carroll) och en samlingsvolym av Elsa Beskowsagor. Maria Gripes "Skuggan över stenbänken" är en fängslande blandning av verkligt och övernaturligt och nyare, originella berättelser i samma genre är "Flickan med silverskorna" (Alice Cassius Eggers) och "Rum 213" (Irmelin Angerborn).

- Glöm inte faktaböckerna. Rymden fascinerar alltid och här finns bland annat "Upptäck stjärnhimlen" (Raman Prinja), "Självlysande stjärnor och planeter" (Carole Stott) - och den gripande berättelsen om Michael Collins, tredjeman på Apollo 11:s jungfrufärd till månen, i Bea Uusmas "Astronauten som inte fick landa". Geografisk allmänbildning tycks inte prioriterad i skolan i dag, men spännande kartor hemma kan hjälpa upp; här är "Kartboken för alla barn" för små och "Libers Junioratlas" för större. Och att bli välkomnad i konstvärlden med "Min första konstbok med klistermärken" hade jag själv gärna provat.

Till sist: böcker för unga vuxna står i vuxenkatalogen. Om de magiska tjejerna i "Cirkeln"-böckerna (Mats Strandberg/Sara Bergmark Elfgren) slår det gnistor och Andy Weirs "Ensam på Mars" är både vetenskapligt trovärdig, spännande och sååå rolig.