Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffakturor minskade 2016 – "Men det finns ett enormt mörkertal"

Antalet bluffakturorna minskar i Bergslagen, dit Dalarnas län hör.
2016 var det en minskning av anmälningar om falska fakturor i polisregion Bergslagen med 19 procent jämfört med året innan.

Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som Visma ställt samman.

– Bara var tionde företagare som drabbas av bluffakturor gör en polisanmälan, så vi vet att det finns ett enormt mörkertal, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

– Vi vill uppmana alla att anmäla den här typen av brott. Det är bara om bluffen inte lönar sig som vi kan bli av med problemet.

LÄS ÄVEN: Ludvika kommun har betalat en miljon i bluffakturor

741 anmälningar om bluffakturor gjordes 2016 i polisregion Bergslagen, där Dalarna, Värmland och Örebro län ingår.

2015 var det 911 anmälningar, vilket är en minskning med 19 procent jämfört med året före.

Det totala antalet anmälningar i landets var 14 631 2016, enligt statistik från Brå.

– För ens måföretagare innebär en bluffaktura ofta både kostnader och juridiska problem. Därför är det viktigt att de drabbade känner att de har rättsväsendet på si nsida, säger Boo Gunnarson.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

FAKTA: Så bestrider du en bluffaktura

Om du får en faktura utan att det förekommit någon tidigare kontakt med företaget bör du i första hand kontakta företaget per telefon och försöka få rättelse.

Om du inte får rättelse kan du skriva följande direkt på underlaget och skicka en kopia till företaget: ”Motsätter oss betalningsansvar då vi ej haft kontakt med er och någon beställning av dessa varor/tjänster aldrig har gjorts”.Gör också en polisanmälan om misstänkt bedrägeri med hjälp av bluffaktura.

Om någon hänvisar till ett tidigare avtal i ett brev eller ett telefonsamtal, kräv att detta skickas innan du för ytterligare diskussioner med företaget.

Källa: Visma