Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixthalka slår till över stora delar av landet: "Stora problem i trafiken"

En varning för plötslig ishalka har gått ut över stora delar av landet.
– Det har varit väldiga problem i de västra delarna idag. Nu fortsätter det österut över landet, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Foreca.

Det är SMHI som har utfärdat varningar över stora delar av Sverige.

– Ett område med mycket regn och underkyld luft drar in från väster över ett stort område i mellersta Sverige under eftermiddagen och kvällen. Det kan vara risk för att underkylt regn som faller på kalla vägar bildar ishalka.

Ett 20-tal avåkningar och krockar inträffade under morgonen på Värmland och Västsverige.

– De stora problemen i trafiken var ar under morgonen i Västsverige och södra Götaland. Det har fallit kallt regn som orsakat plötslig ishalka. Men det ser ut som att det kan bli lugnare i de delarna av landet under kvällen.

Drar vidare

Men nu drar blixthalkan vidare in över landet. Varningar har gått ut över Södermanlands län Västmanlands län, Örebro län, Värmlands län, Dalarnas län, Gävleborgs län, Jämtlands län och Västernorrlands län.

– Det kan klarna upp till kvällen och det innebär att ny plötslig ishalka kan inträffa på vägarna. Det kan bli plusgrader imorgon i de södra delarna av landet och någon minusgrad i de norra delarna,