Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blivande hakkorsskulptur orsakar debatt i Göteborg

En planerad skulptur framför Sjöfartsmuseet i Göteborg orsakar rabalder. Anledningen är att verket föreställer ett hakkors.

Verket ställs ut den 29 mars, men orsakar redan nu protester. Annebelle Gyllenspetz, som är judinna, reagerade starkt när hon hörde talas om planerna.

– Om detta verk ställs ut raseras mitt förtroende för samhället, säger hon till SVT Väst.

Skulpturen är en del i ett samarbete mellan Sjöfartsmuseet och Akademin Valand, där konststudenter skapar konst utifrån vad de upplever som angeläget bland museets utställningar.

Bakom den fyra meter höga och sju meter breda skulpturen står konstnären Emil Carlsiö. Genom verket vill han rikta kritik mot museet, som han menar ägnar sig åt censur. I en av sina utställningar har museet visat en tysk örlogsflagga från andra världskriget, vars hakkors konstnären menar att museet valt att dölja.

– Jag anser att Sjöfartsmuseet censurerar en del av historien. Man förstår att det är en naziflagga, men ända har man valt att dölja den, säger Carlsiö till SVT Väst.

Sjöfartsmuseets chef Björn Varenius anser inte att museet försökt dölja flaggan, men försvarar samtidigt den planerade skulpturen.

– Det är allas rätt att ha en uppfattning om våra utställningar och uttrycka dem fritt. Det är bra att vi kritiseras, vi ska tåla det, säger han.