Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli dubbad till riddare på Gammelgården

Titta på riddare som strider, eller bli själv dubbad till en. För sjunde året i rad förflyttas området omkring Gammelgården tillbaka till medeltiden.

Med ringbrynjor och svärd kommer riddarna från Unga Örnar Gillet att visa upp medeltida stridskonst. Den som själv vill bli en riddare har möjlighet för första gången i år – men då gäller det att visa prov på riddarheder. Tålamod, tjänstvillighet, ärlighet, trofasthet och vänskap är vad som krävs för att dubbas till riddare efter en tipspromenad på området.

Medeltidsmarknaden hålls den 4 och 5 juli och i år deltar nästa 30 knallar med allt från leksaker till korv, ost och blommor. Arrangören Margaretha Säterdal, från Södra Dalarnas medeltidsförening, hoppas på solsken. Även fast de inbitna medeltidsfantasterna går i flera lager ylle blir det inte för varmt. Kläderna i naturmaterial anpassar sig bra till temperaturen, menar hon. Men den som kommer som besökare behöver inte klä sig tidensligt.

– Men om man vill det så ger det ju en viss atmosfär.

Medeltidsföreningen har haft en sygrupp där de gjort sina egna kläder. Sofia Målare, 11 år, är en av dem som varit med, hon har sytt en knallblå särk. Hon fastnade för medeltiden när hon läste om den i skolan, och fascineras av tornerspelen med riddare. Det är första gången hon ska gå på marknaden på Gammelgården.

– Det ska bli kul med så mycket saker att titta på, säger hon.

Musikern Jan Lekare som spelar medeltida musik kommer att göra flera framträdanden på årets marknad. På söndagen hålls en medeltidsinspirerad gudstjänst inne på området. Dessutom håller föreningen bland annat i en skattjakt för barnen.

– Det finns något för alla, pensionärer, tonåringar och små barn, säger Margaretha Säterdal.