Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biograf stänger efter höjningen av biografmomsen: "Det funkar inte"

Björn Biografer, som bland annat driver biografen i Djurås, Gagnefs kommun, meddelar att biografen kommer att stängas i mars.
Orsaken är, enligt Björn Biografer, den höjda biografmomsen.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är PRO-matkassen billigast och dyrast – se hela listan på butiker i Dalarna

Fast i bilkö på vintern – här är vad du måste tänka på och de saker du bör ha i bilen

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

SÅ KÖPER DU PLUS

Under fjolåret höjdes biografmomsen från 6 till 25 procent. Redan i september 2015 varnade Björn Wallgren, som driver flera biografer i Dalarna genom företaget Björn Biografer, för att detta skulle försvåra för de mindre biograferna i landet.

– Vi kommer att ha svårt att klara höjda biljettpriser, sade han då.

På måndagseftermiddagen skickade Björn Wallgren ut ett pressmeddelande om att han måste stänga biografen i Lindbergahallen i Djurås. Anledningen till detta är, enligt honom själv, den höjda biografmomsen.

"Jag har blivit tvungen att stänga vår Biograf i Gagnef pga biografmomsen. Den höjningen var the tipping point för att ge upp efter 2017. Vi hade precis att det gick noll men inte 20% mer skatt, det funkar inte. Så Alice Bah Kuhnke (kultur- och demokratiminister, red:s anm) är nog nöjd nu", skriver Björn Wallgren i pressmeddelandet.

Biografen i Djurås stänger den 18 mars.

Den stängdes även för ett par år sedan, då utrustningen blivit för omodern, men öppnades på nytt sommaren 2015 med ny digital teknik.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här