Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut fattat: Omöjligt med normalt studentfirande på Karlfeldtgymnasiet – men ny plan är på väg

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Coronavirusets framfart har vänt upp och ner på hela samhället. Det har länge varit osäkert hur det ska bli med eleverna som tar studenten i år, men nu har det kommit ett besked. Det blir inget studentfirande i vanlig bemärkelse.

Folkhälsomyndigheten meddelade under tisdagen att man bedömer att betygsutdelning och andra ceremonier i samband med gymnasieexamen är möjliga – om de anordnas så att risken för spridning av covid-19 minimeras.

Studentfirandet kommer därmed att se annorlunda ut i år. Det kan innebära att skolan samlar elever klassvis eller i mindre grupper för exempelvis betygsutdelning, men avstår från stora gemensamma samlingar.

Större ceremonier, samlingar, eller parader för hela skolan bör inte hållas, och skolklasser på lastbilsflak bör inte förekomma. Inte heller avslutningar för andra än avgångsårskurserna i gymnasiet, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Om skolan ordnar ett "utspring", vilket traditionen bjuder framför Karlfeldtgymnasiet, ska detta genomföras en klass i taget eller i mindre grupper. Kontakt med familj och närstående bör bara ske i utomhusmiljö där det är enkelt att hålla avstånd till varandra. Det totala antalet närvarande vid firandet kan dessutom behöva begränsas för att undvika trängsel.

Ytterligare anvisningar från myndigheten är att personer som tillhör en riskgrupp helt bör avstå att delta vid firandet, och den som uppvisar symptom på sjukdom ska stanna hemma.

I samband med studentfirandet menar myndigheten även att det är olämpligt med större privata bjudningar – även om de hålls i hemmet och utomhus.

Vid den pressträff som genomfördes sent på tisdagseftermiddagen beskrev Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson det som att gymnasieelever ”endast ska komma ut från skolan och bege sig hem”.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) skrev i en kommentar i sociala medier att:

"Jag förstår att många är besvikna. Många har sett fram emot, sparat pengar till och gjort stora planeringar för studenten. Men samhällets fulla kraft måste riktas mot att minska smittspridningen, säkra vården och värna äldre och andra riskgrupper. Det är därför inte aktuellt att lätta på restriktioner eller rekommendationer."

Rolf Engman är rektor på Karlfeldtgymnasiet och berättar att ledningen är i full färd med att utarbeta en plan för hur Avestas studenter ska kunna firas, även givet Folkhälsomyndighetens nya beslut. Innan denna delas med studenterna ska dock avstämning ske med polis.

En sak vill dock Engman ha sagt redan nu.

– Något kommer det att bli.