Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskedet från Högsta domstolen: Brexit måste få ja i parlamentet

Parlamentet i Storbritannien måste rösta om regeringen kan starta brexit-processen, enligt ett beslut från Högsta domstolen.

Efter ett besked från Högsta Domstolen i Storbritannien måste nu den brittiska regeringen få ja i parlamentet för att träda ut ur EU, skriver BBC.

Storbritanniens premiärminister Therese May har ansett att beslutet att lämna EU är ett så kallat "kungligt privilegium", och att beslutet istället ligger hos regeringen istället för parlamenten.

Högsta domstolen håller alltså inte med, vilket nu kan innebära att utträdesarbetet kan komma att försenas, då brexit-kritiker väntas få igenom olika krav, skriver Svenska Dagbladet.

– Även om Högsta domstolen beslutar att May inte kan strunta i parlamentet så kommer ledamöterna knappast gå emot hur det brittiska folket röstat och blockera brexit, säger Agata Gostynska-Jakubowska på tankesmedjan CER till nyhetsbyrån AFP.

En talesman för premiärminister May säger att beslutet från Högsta domstolen inte ändrar regeringens tidsplan för när processen kan börja, enligt Reuters.