Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bert och Catharina ska köra till Asien – tar med huset i bakluckan

Bert och Catharina Öhman älskar att äventyra. 2005 drog de iväg på en långresa som varade i två år. Nu är det dags för drömresan nummer två. "Vi planerar att vara ute i ett år och det känns väldigt skönt", säger Bert.

Läs också: Vagnen som blev nätkändis över en natt – se förvandlingen!

Äventyrarna Bert och Catharina har precis dragit iväg på en ett års lång resa. Husbilen är fortfarande en Saab men har bara gått en tredjedels mil än den förra. Den är smart packad och många tekniska detaljer är installerade.

– Jag kan ringa till Saaben och då tänds små extra lampor runt om på bilen. Det är bra för att kunna hitta fram till den om det är beckmörkt. Till den här resan ser vi att tekniken blivit mycket billigare och förbättrad. Vår första GPS gav bara koordinater, vi får väl se hur det fungerar i praktiken när vi kommer in på de små vägarna i Istan-länderna, säger Bert.

Läs också: Titta in hos Christian Beijer, Instagramkändisar, stilsäkra inredare och många fler i vår serie "Hemma hos"

Den "nya" Saaben som även den är från 1992 var för vit tyckte paret. En världskarta med de tidigare resornas rutt inritade fick bli huvens dekoration, och allt eftersom de kör kommer de märka upp den nya resan med svart permanet tuschpenna.

– Vi lever i nuet när vi är på resande fot, vi måste uppfinna livshjulet varje dag. Vi behöver färskvatten, ta en dusch, gå på toaletten, hitta en butik för att köpa mat. Mycket tid går åt till det vardagliga men samtidigt undersöker vi platserna vi kommer till, berättar Catharina.

Huset som sitter i Saabens baklucka är en kvadratmeter stort. Där finns allt, väldigt smart inrett och uttänkt. Dubbelsängen har fått ny madrass resan till ära. Små läslampor finns och i fickorna på sidan ligger ett reseschack och väntar. Den lilla trappen, kommer från Berts föräldrars husvagn. Den har alltid varit med.

– Är pallen med? Det är det sista vi säger när vi drar vidare. Vi har glömt den en gång, då gjorde jag en snabb kalkyl och bestämde att de tio milen extra var värt det, säger Bert och skrattar.

Det finns sittplats för tre personer runt matbordet. Klaffbordet fälls enkelt upp och lådorna med bestick har en låsfunktion så de inte åker ut när de kör bilen. Det är full ståhöjd och rinnande vatten finns i kranen till den lilla diskbänken. Ett litet kylskåp på 40 liter får plats och allt drivs med solceller som sitter monterade på taket.

Under sittplatsen är garderoben, de har varsin sida och kläderna är ordentligt vikta och inte en centimeter finns över till något annat.

– Köper man en t-shirt så kastar man en gammal, det går inte annars, säger Catharina.

Under garderoben sitter ett kassaskåp fastbultat i bilen. Där förvarar de dyr teknik när de är i osäkra områden.

På frågan om de är rädd för att råka ut för någon stöld eller påhopp så skakar de bara på huvudet.

– Nej, faktiskt inte, vi har bestämt oss för att lita på magkänslan, känner någon av oss att det här inte är okej, så backar vi undan eller kör vidare.

Efter många resor och möten med människor har de blivit streetsmart, fast de vägrar att bli för försiktiga.

– Vi vill uppleva och våga lära känna människor och då går det inte att vara rädd, men magkänslan är viktig, säger Catharina.

Hur började ni äventyra med husbil?

– Vi har hoppat fallskärm mest hela livet och då kände vi att det var skönt att kunna ha huset med sig och slippa bo i klubbstugor. Jag hade sett ett Toppola camperhus till Saab, blev nyfiken och köpte för att testa på. Vi lägger hellre pengar på att vara ute länge på våra resor än på en ny bil. Vi trivs väldigt bra i vårt lilla hem, säger Bert.

Vad gör ni när ni är ute på er resa?

– Vi har det bra, säger de båda och skrattar.

– Det som händer på en månad här hemma får vi vara med om på en dag. Vi åker sällan till turistställen och väldigt ofta är det vi som är dagens huvudattraktion där vi hamnar för att hämta lite vatten eller köpa mat. Det är jättekul, berättar Catharina.

Bert har arbetat som yrkeschaufför så han sitter gärna bakom ratten medan Catharina har laddat biblioteket mellan deras stolar med Lonely Planets reseböcker.

– Jag har en läslampa här visar hon uppe vid solskyddet och om jag köper en bok så måste vi kasta bort en gammal.

Den förra Saaben tog dem över 30 000 mil och nu, med den nya vita går färden mot Indien, kanske genom Saudiarabien men rutten är inte riktigt satt ännu.

– Vi vill inte vara för fast i en resplan, vi tar dagen som den kommer. Det är dagsformen och om Catharina har hittat något intressant att se och uppleva i reseböckerna som får avgöra åt vilket håll vi åker, säger Bert.

De sista modifieringarna är gjorda och bilen med huset i bakluckan är redo för drömresan nummer två.

Följ med på resan via deras blogg på www.dreamtrip.se

■ ■ För mer nyheter om bostad och inspiration, klicka här, – följ Bostadspuls på Facebook .