Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergslagskommuner vill lära av varandra

Flera kommuner i Bergslagen har gått ihop för att starta Berglagsakademin 2.0, en form av tankesmedja. Meningen är att hitta lösningar på gemensamma problem.

Redan i början av mötet ställde en av deltagarna frågan varför det heter Bergslagsakademin. Svaret är att meningen med projektet, som är en tankesmedja, är att kommunerna som deltar ska lära sig av varandra vilket flera av dem också hoppas på.

Tjänstemän, politiker och senare även representanter från näringslivet ska samverka för att hitta lösningar.

– Det Fagersta vill ha ut är kunskapsutbyte. Hur jobbar andra kommuner med integration, jämnställdhet och så vidare. Vi vill hitta gemensamma verktyg. Ett annat syfte med akademin är att bygga broar med högskola och kommunverksamheter, säger Cecilia Andersson, utredare, Fagersta kommun.

Kommunerna som deltar är Avesta, Hedemora, Ludvika, Fagersta, Norberg, Lindesberg, Filipstad och Storfors. De är också medlemmar i Intresseföreningen Bergslaget som håller i projektet.

– Vi hoppas lära av varandra. Det vi tror vi behöver bli bättre på är frågor runt nyanlända, arbete och sysselsättning till exempel. Vi gör mycket redan men det går att göra mer. Vi vill försöka hitta otraditionella arbetsätt, säger Lars Enoksson, näringslivssekreterare, Avesta kommun.

Lindesbergs kommun representerades av Linnea Hedkvist, folkhälsostrateg.

För kommuninvånarnas del, på vilket sätt är det till deras fördel?

– De stora utmaningarna handlar om människornas vardag. Det blir kanske inte aktiviteter som man märker ute på stan men någonstans handlar det om organisationer som kan drivas vidare, säger Linnea Hedkvist.