Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergrum i Bjurfors ska byggas bort

Anläggningen med ett tak av asbest är i dag helt förstörd och mögelangripen. Det gör att saneringen ser ut att bli annat än enkel.

Annons

Räddningscentralen i Bjurfors från 1960-talet har spelat ut sin roll och ska nu saneras och förslutas. Kostnaden beräknades för något år sedan till 1,5 miljoner kronor.

För närvarande görs en miljöutredning och den beräknas vara klar i slutet av november.

Räddningscentralen byggdes in i berget och är ett 975 kvadratmeter stort hus i två våningar.

Det var tänkt att räddningscentralen skulle komma till användning vid ofred och höjd beredskap.

Då skulle kommunledningen kunna befinna sig där och anläggningen var utrustad för att under en längre tid kunna härbärgera och försörja cirka 100 personer.

1995 omorganiserades civilförsvaret, och i samband med utbyggnad av brandstationen i Avesta 2001 byggdes en ny och tidsmässigt mer anpassad räddningscentral.

Det var civilförsvaret och Räddningstjänsten som byggde och hade hand om bergrummet fram till 2000-talet, då kommunen och tekniska förvaltningen fick ta över.

I dagsläget är anläggningen helt förstörd och mögelangripen och total sanering måste ske.

Huset inne i berget har ett tak av asbest, som måste tas om hand om ett regelmässigt sätt.

Flera gånger har inbrott skett i huset i berget och mycket har stulits därifrån. Bland annat har tjuvarna varit ute efter koppar och därför har alla kopparkablar stulits vid ett flertal tillfällen.

Men anläggningen måste hållas torr och därför har kommunen fått sätta dit extrakablar hela tiden för att pumpanläggningen ska kunna fungera.

Kostnaden för länspumpningen har uppgått bara den till cirka 500 00 kronor varje år.

I våras godkände fullmäktige att FOT-styrelsen fick ett tilläggsanslag på 1,5 miljoner kronor genomföra saneringen.