Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belönad företagsidé lanseras

”Vi lever med företaget dygnet runt”, säger Marita Grell och Jennie Sohlström Hälla som nu förverkligar idén de kläckte vid nattjobbet på Skogsgläntan.

Målarfärgsdoft från trapphuset letar sig in i de nyrenoverade kontorslokalerna. I kontorsrummen står kartonger. I fikarummet finns en soffa, mikrovågsugn och kaffemaskin.

Marita och Jennie är i gång att förverkliga sitt livs stora projekt, företaget Min egen vilja. Båda är undersköterskor som har jobbat natt i åtta tillsammans.

– När man jobbar natt hinner man lära känna och lita på varandra, säger Jennie Sohlström Hälla.

De kom in på hur de mycket det skulle betyda om de visste mer om dem de vårdade. De som inte kunde tala för sig själva längre.

– Tänk om de skrivit ned sina önskemål när de var friska. Vi ville se personen bakom sjukdomen.

– Vi undrade: vem är det här? Skulle han eller hon tycka om den eller den maten, musiken, kanske högläsning ur en bok? Tänk så mycket rikare jobbet skulle vara om vi visste mer, säger Marita.

De slogs av att anhöriga hade olika uppfattningar om önskemål hos den boende.

– Vi började tänka på en lösning. Vi som jobbar i vården är kreativa. Vi löser problem när de uppstår, säger Marika.

För drygt ett år sedan började de skissa på en tjänst som läggs upp på internet. Förra våren deltog de på ett informationsmöte med Almi Företagspartner. Det ledde till ansökan om innovationsstöd på 50 000 kronor. Ett stöd som de också fick.

– Vi fick ett kvitto på att vår idé höll och att ingen motsvarighet finns på marknaden, säger Jennie.

Almi bidrog med 50 000 kronor till i ett andra steg. Bland annat upphandlades en datafirma, web-IT i Avesta, för att bygga systemet.

– Vi är glada för att vi stannade för en lokal datafirma. Tänk så många resor det hade blivit om vi hade valt ett företag långt bort. Det har varit många vändor när vi utvecklade systemet, säger Jennie Sohlström Hälla.

– Systemet byggs upp så att privatpersoner ska lägga in information om sig själva medan de är fullt friska, säger Marita.

Ett svårlöst problem vid systembygget har varit att informationen ska kunna lämnas från olika datorer, olika webbläsare och olika operativsystem.

Informationen kan gälla alltifrån värdefulla bilder till bankkonton, försäkringar och pensioner till önskemål om vård och begravning.

Behöriga läggs till som användare via bank-id eller mobilt id eller personlig kod.

– Det har inte varit lätt att få ett bank-id och ett mobilt id för vårt företag. Det var mycket jobb, säger Jennie.

Mycket tid har även lagts ned på att bygga varumärket.

Nu körs de sista testerna med IT-företag och testpersoner. De har jobbat dygnet runt för att få allt att klaffa till lanseringen på fredag.

– Det är med skräckblandad förtjusning vi ser fram mot dagen, säger Jennie.

Min egen vilja

Tjänsten Min egen vilja vänder sig till människor som är myndiga, men även till företag.

På den internettjänst som erbjuds kan personer lägga in information om beslut som denna vill ska gälla om livet tar en ny vändning och de inte kan föra en egen talan.

Syftet är också att informationen ska kunna vara ett redskap för vårdpersonal för att kunna ge bra vård om olyckan eller sjukdomen skulle vara framme.

Min egen vilja är en ny tjänst där dokument, foton och andra datafiler kan lagras.

Den abonneras för 35 kronor i månaden. I baspaketet ingår 100 bilder, tio dokument och en film på några minuter som kunden vill spara på ett säkert sätt.

Kundtjänst har öppet måndagar till och med torsdagar mellan klockan 15 och 20.