Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barndomsminnena som blev låtar

Han är bördig från orten men bor numera i Kungälv. Benny Jannerbrink, eller Lundberg som han hette när han bodde här, skriver och spelar countrymusik.

I synnerhet tre låtar med lokalhistorisk anknytning har Benny fått uppmärksamhet för. Krylbosmällen, Get-Johanna och Knejkens sista resa.

– Jag är fascinerad av att göra låtar med berättelser i, och det har väl blivit att jag ibland skrivit om mina barndomsminnen, berättar Benny.

Han har inte bara spelat in låtarna utan också gjort videoklipp till dem, med gamla bilder och filmsnuttar. Klippen har han lagt upp på Youtube.

– Jag har fått mycket hjälp med att hitta bra bilder. Som bilderna på Get-Johanna, de har jag fått av Stefan Steen i Grytnäs hembygdsförening.

Benny är född i Avesta och var två år gammal när familjen flyttade till Krylbo. Han fick ofta höra talas om Krylbosmällen, som ägde rum några år innan han föddes.

– Men det var en så stor händelse så alla pratade om det. Min mormor berättade mycket om smällen, och hon är med på bild också i video-klippet.

Några modiga järnvägs-arbetare riskerade livet för att koppla ifrån nio vagnar fulla av tyska bomber och granater. Hade de antänts hade vi inte haft något Krylbo kvar över huvud taget, det är Benny helt säker på.

– Stationshuset och många andra byggnader omkring hade säkert blivit jämnade med marken. Så sade man i alla fall. Allting är ju hörsägen från när jag var liten.

I låten om Knejkens sista resan berättar Benny stolt att han fått tag på filmklipp med själva Knejken.

– Jag gjorde en nyinspelning av den låten och så fixade jag i ordning videoklippet. Knejken var alltså tåget som gick mellan Norberg och Krylbo.

Informationen som Benny delar med sig av har han googlat sig fram till, men även en gång åkt med Knejken mellan Bjurfors-Krylbo.

– När man som jag är pensionär så har man tid att googla, säger han leende.

Den tredje låten handlar om en person som Benny har lite egen erfarenhet av.

– Get-Johanna var en speciell gumma. Att klara sig själv så där, i sin lilla stuga i Åsbo. Låten handlar mycket om mina minnen från när jag var liten och cyklade förbi.

Benny berättar att han alltid spelat musik. På 1970-talet spelade han i dansband och turnerade mycket.

– Jag var med i orkestrar och vi spelade i hela Sverige, och lite i Norge. Jag har spelat i Avestaparken också förstås.

Innan Benny blev pensionär har han arbetat inom företagsledning och marknadsföring. Men nu vill han helst ägna sig åt att spela countrymusik.

– Jag åker ut i olika föreningar, ofta pensionärsföreningar, och spelar. Det är riktigt roligt! Ibland spelar jag någon låt som handlar om södra Dalarna. Här nere på Västkusten vet de ju inget om det här, men man får ju berätta lite före.

Här hittar du Bennys tre låtar:

https://www.youtube.com/watch?v=ydWV3GtaSWI

https://www.youtube.com/watch?v=MB9WxWZ1_t4

https://www.youtube.com/watch?v=C_t227DbweQ