Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnbarnsligan som försökte lura Arne, 88, döms till fängelse

Den så kallade "Barnbarnsligan" lurade äldre runt om i landet. Nu döms två män till fängelse, i tre respektive två och ett halvt år.

Det var i våras som polisen kunde gripa de två männen i Norrtälje efter en stor spaningsinsats vid Roslagens sparbank. Ligan försökte då lura dåvarande Norrtäljebon Arne Sandström, 88, som nu bor i Leksand, att ta ut pengar på banken.

Läs mer (Plus): Arne, 88, satte stopp för "barnbarnsligan" – hör samtalet med bedragaren

Ligan har haft som metod att lura äldre människor genom att låtas vara deras barnbarn som velat låna pengar. Oftast frågade de om pengar till ett bilköp på 30 000 kronor som sedan en bekant skulle komma och hämta.

Brottsoffrena har mestadels bestått av äldre personer i 85-90-årsåldern. Polisen har kunnat spåra männen genom bland annat telefonanalyser.

Domen föll under fredagen i Norrköpings tingsrätt mot de två männen som är 49 respektive 40 år gamla. 49-åringen döms till tre års fängelse och 40-åringen döms till två år och sex månader. Männen fälls för 16 fall av grovt bedrägeri och 34 fall av försök till grovt bedrägeri. Utöver fängesle ska männen betala skadestånd på 590 000 kronor till 20 brottsoffer.