Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avestas EU-migranter börjar sälja tidningar

Tidningsförsäljningen ger bättre inkomst än tiggeriet, berättar eldsjälen Ulrika Engdahl, som hjälper EU-migranterna.

Annons

Avesta har länge haft EU-migranter som bland annat försörjt sig som tiggare. Nu blir flera av dem tidningsförsäljare istället. Utanför ICA Kvantum i Avesta står Ceco som kommer från från staden Knecha i Bulgarien och säljer tidningar. Trots avsaknad av ett gemensamt språk lyckas vi kommunicera lite på spanska – många migranter har jobbat i Spanien innan det blev för ont om jobb där – och han berättar att han nyss varit inlagd för en hjärtinfarkt som han fått, bara 33 år gammal.

Ulrika Engdahl, engagerad i Facebook-gruppen ”Hjälp EU-migranterna i Avesta”, berättar att Ceco snart ska till sjukhuset igen för en kontroll. Hon har tät kontakt med migranterna, och berättar att det var idel positiva reaktioner bland EU-migranterna när de i torsdags fick tidningarna som de ska sälja.

– De var väldigt glada och tacksamma för att få komma igång med det här. De vill inte tigga, de vill ha ett arbete, säger hon.

Ulrika Engdahl berättar att en av deras kontakter i hjälporganisationen Hjärta till Hjärta just kommit tillbaka från Knecha, Cecos hemstad. Kontakten vittnade om svåra förhållanden.

– Arbetslösheten är hög och många lämnar landet Det är speciellt svårt för romerna, säger Ulrika Engdahl.