Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestapsykiatriker löser brott i Norberg

I Richard Hichens-Bergströms nya roman rövas flera barn bort i Norberg. Huvudpersonen har klara kopplingar till Avesta. Boken tog tre år att få klar. ”Det känns tomt nu”, säger författaren.

Annons

Richard Hichens-Bergström har bott runt om i världen under sitt liv. Men sedan snart tjugo år tillbaka är Norberg hans hem. Under mer än ett decennium jobbade han på radio Norberg. Fast numera är han pensionär och författare.

– De senaste tjugo åren har jag skrivit sammantaget en 12-14 romaner. Jag har gett ut sex nu. De andra som inte är utgivna har jag som en slags reserv, om allting tryter då kastar jag mig över någon sån, säger han.

Hans nya bok heter Mea culpa, latin för Skulden är min, och utspelar sig bland annat i författarens hemtrakter och i Avesta.

– Norberg är det ställe där hjälten i boken, Peter, är bosatt. Storyn i den här romanen är hur han förlorar sina två barn och går in i en djup depression. När han börjar komma upp på fötterna så blir han indragen i en utredning om barnkidnappningar och på det sättet så blir han återupplivad och får tillbaka tron på tillvaron, säger Richard Hichens-Bergström och fortsätter:

– Huvudpersonen arbetar på Avesta lasarett som psykiatriker och en del scener utspelar sig i Avesta.

Historien som nystas upp i boken visar att bortrövandena har kopplingar till Estland och korruption inom Katolska kyrkan.

– Jag skulle säga att det är en kriminalpolitisk roman, säger Richard Hichens-Bergström. Idén till boken växte fram under skrivprocessen.

– När jag tyckte jag hade skrivit färdigt den här romanen så blev jag tvungen att skriva om de första 120 sidorna, för de hade inte längre någon relevans. Plötsligt så fick jag en ingivelse – det är så det ska vara. säger han.

Att Norberg, och även Fagersta, figurerar i boken har en enkel förklaring.

– Jag bor ju här. Vad är mer naturligt än det, säger Richard Hichens-Bergström.

Även i hans tidigare böcker spelar hemtrakten en roll. Ibland har författaren fått kritik av läsare för den bild han tecknar av Norberg.

– Jag älskar Norberg. Det är lustigt vad läsare tar till sig. Jag kan inte minnas att jag har beskrivit Norberg fientligt, men uppenbarligen hade jag någon bisats som väckte anstöt, säger han.

Mea Culpa tog tre år att färdigställa. Richard Hichens-Bergström tycker att det känns tomt när den nu är utgiven.

– Jag känner saknad, man lär ju känna de här figurerna man skriver om rätt bra.

– Men det är också befriande. Jag är jäkligt nöjd över att det är klart, men det tar en stund att bli kvitt det.

Han har nu börjat skriva en ny roman. Inspirationskällan är en är gammal bok som han hittade i sin egen bokhylla. Men vad det kommer landa i är oklart.

– Det är helt oskrivet, vilket jag är glad för, säger Richard Hichens-Bergström.