Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestabor har skulder för 156 miljoner kronor

I Avesta blir fler och fler skuldsatta hos Kronofogden. Ökningen är dessutom störst i hela länet. Skuldrådgivaren i Avesta känner av den uppåtgående trenden. ”Folk hör av sig i sista stund, då är det svårt att lösa problemet själv”, säger Roger Andersson.

Annons

2011 var färre Avestabor skuldsatta hos Kronofogden. Förra året ökade dock skulderna och antalet skuldsatta i kommunen. Avestabornas totala skuld till Kronofogden låg då på drygt 156 miljoner kronor.

– Men det ligger ändå på en stabil nivå. Det man kan säga generellt är att skulderna fortsätter att öka i hela landet, säger Johan Krantz, på Kronofogden.

Siffrorna kommer från Kronofogdens årliga sammanställning av svenskarnas skuldsituation hos Kronofogden.

Statistiken visar att det var 30 fler Avestabor som var skuldsatta i fjol jämfört med året innan.

– Skulderna ökar ofta med åren. Det har att göra med att personerna har skulder hos Kronofogden och att räntor gör att deras skuld blir större, säger Johan Krantz.

Vad är den vanligaste orsaken till att folk blir skuldsatta?

– Ofta ser vi att det beror på en förändrad livssituation, man har kanske skilt sig, blivit arbetslös eller drabbats av en sjukdom. Det är inte så vanligt att det handlar om en Lyxfällan-situation (ett tv-program), att människor överkonsumerar. Även om det också förekommer, säger Johan Krantz.

Roger Andersson är budget- och skuldrådgivare i kommunen. Han ser flera anledningar till varför folk får problem med ekonomin.

Vanliga bakomliggande orsaker i Avesta är förlustaffärer på sålda fastigheter, konkursdrabbade företag, banklån och sms-lån.

De som hör av sig till honom har ofta kommit långt i processen att vara skuldsatta.

– Många har skulder och lån som gått vidare till Kronofogden och en utväg kan då vara att ansöka om skuldsanering, vilket ökat de senaste två åren både i Avesta och i Sverige, säger han.

Att få en betalningsanmärkning är en stor nackdel för individen.

– Det sätter en negativ stämpel, säger han.

Han brukar därför uppmana folk att tidigt ta kontakt med dem de är skyldiga pengar.

– Det är alltid bra att kontakta fordringsägaren och fråga om det är möjligt att exempelvis förlänga amorteringstiden eller få ett anstånd med betalningen.

För att förebygga problemet med överskuldsättning arbetar kommunen med olika riktade insatser. Exempelvis tar den hjälp av Konsumentverkets kampanj riktad mot unga. Och behöver man rådgivning är det bara att ringa.

– Då får man en tid inom två veckor, säger Roger Andersson.

Annons